Dr Kon: Zabrana kretanja 24 sata ima smisla kod naglog skoka zaraženih i umrlih

0
550

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, da virus opstane. To (uvođenje 24-časovne zabrane kretanja) bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To je poslednja varijanta – objasnio je doktor Kon.

On dodaje da takva mera neće biti potrebna ako budemo disciplinovani i uspemo da „spljoštimo krivu“ skroz ili „smanjimo broj novoobolelih i povećamo broj testiranih“. Kon ponavlja da je umerini optimista i da je situacija u Srbiji za sada dobri.

Imamo pravo da kažemo da smo puno uradili – dodao je Kon.

Epidemiolog ukazuje da je poslednja dva dana umesto naglog rasta broja novoobolelih registrovan pad, ali sitiče da to ne bi trebalo da nas zavara. Ističe da ćemo tek kroz pet ili sedam dana, koliko prema Konovim rečima u 90 odsto slučajeva traje inkubacija, videti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posledica zagušenja na Torlaku, gde se obavljaju testiraranja.

Tek posle pet do sedam dana ako kontinuirano vidimo pad ili održavanje, tada ćemo moći reći da nema dileme da su mere dale rezultate. Sada je to prerano reći – kazao je sagovornik N1.

On objašnjava da se teže posledice obolenja pojavljuju dve nedelje posle otkrivanja koronavirusa kod pacijenta, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru i onih kojima je život ugrožen.

Izvor: N1

Prethodni članak“Tiffany“ sve kapacitete preusmerio u proizvodnju maski, koje donira bolnicama
Sledeći članakTreći oboleli od koronavirusa u Lučanima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here