Dr Roganović: Tražimo informaciju koliko građana Čačka je umrlo u protekle tri godine

9
784

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri u Čačku predala je Upravi za opšte i zajedničke poslove grada Čačka zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći od nadležnih da dobiju informacije o važnim pitanjima iz oblasti zdravstva u grad.

Predsednik GrO Dveri u Čačku dr Milan Roganović istakao je na konherenciji za medije da ta politička organizacijija traži odgovore na četiri pitanja:

1. Koliki je broj umrlih osoba na teritoriji grada Čačka u 2019, 2020. i 2021. godini.
2. Broj umrlih po dijagnozama bolesti ili uzročnicima smrti.
3. Broj umrlih po starosnim dobima.
4. Broj umrlih po polu.

Ove informacije tražimo iz razloga što još jednom želimo da opomenemo aktuelnu naprednjačku vlast na obavezu i odgovornost da brine o javnom zdravlju i skrenemo pažnju na loše stanje našeg zdravstvenog sistema. Uočava da spadamo u red zemalja sa najvećom smrtnošću od kovida, ali i od drugih hroničnih neinfektivnih oboljenja, da oko nas ima sve više bolesnih osoba, ljudi različitih starosnih dobi koji veoma teško i sporo dolaze na red za preglede u nadležnim zdravstvenim ustanovama. Ovi narastajući zdravstveni problemi nisu isključivo vezani za aktuelnu epidemiološku situaciju, jer pored kovida postoje i druga oboljenja od kojih naša populacija sve više oboleva i umire. Podsetićemo da u Srbiji od posledica kardiovaskularnih oboljenja godišnje umire oko 52.000 ljudi, od onkoloških između 20.000 i 22.000, a zbog komplikacija na disajnim organima usled aerozagađenja preko 12.000 osoba – naveo je dr Roganović.

Prema njegovim rečima, svedoci smo da se u našim zdravstvenim ustanovama dugo čeka na preglede, da se sporo sprovode dijagnostičke procedure ili je do nekih veoma teško doći.

Mnogi pacijenti ne mogu doći do svojih izabranih doktora pa samim tim se i procesi praćenja i kontrola pacijenata sa hroničnim i teškim oboljenjima teško ili uopšte ne sprovode. Vrlo često se najteža oboljenja ne dijagnostikuju pravovremeno, a i kada se dijagnostikuju dugo se čeka na početak terapije. Svi ovi nedostaci se ne mogu i ne smeju pravdati tekućom pandemijom – istakao je čačanski lekar.

Dr Roganović je najavio i da će Dveri kao buduća vlast izvršiti depolitizaciju zdravstva i sprečiti partijska zapošljavanja.

Omogućićemo da zdravstvena zaštita bude dostupna svima, da se i primarna i sekundarna zdravstvena zaštita kadrovski ojača i opremi najsavremenijom medicinskom opremom, da se pojača preventivni rad i afirmiše institucija porodičnog lekara i da se svakome kome je potrebno omogući pravovremen pristup svim dijagnostičkim procedurama. Posebno ćemo se starati o zaštiti ranjivih grupa stanovništva – dece, trudnica, porodilja, starih lica i osoba sa invaliditetom – zaključio je on.

Izvor: Morava info

Prethodni članakRadovanović: Železničar favorit u gradskom derbiju, ali Čačak 94 ne odustaje od plasmana u KLS
Sledeći članakIzborna koalicija “Ajmo Ljudi!“: Duško Vujošević na čelu liste za beogradske, Tadić za republičke izbore

9 KOMENTARA

  1. Primecuje li ko od Cacana? Da u Cacku je sve vise Bosanaca,Ivanjicana,Lucanaca i Srba sa Kosova.Broj automobila od 2019 god u Cacku je toliki da nema dovoljno parking mesta.

  2. Ajde doktore, ako si još,ne palamudi. To ne odgovara tvom pozivu. To može da priča Ž. Damjanović. To njemu priliči. A jednom doktoru ne. I da se osvrnem na komentar da narod guli proju. Pa proja je delikates. Doduše kod gospode a kod ovih drugih…..

  3. Znali se koliko je sinoc bilo ESENESOVACA u hotelu livade.
    Znali se koliko su pojeli i popili narodnih para
    A ti narode guli kacamak i proju ,i cekaj da ti ON udeli 20 evra pomoci.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here