Duga istorija saradnje EU i Čačka, samo u proteklih nekoliko godina uloženo pet miliona evra

3
637

ČAČAK – Ambasadori Evropske unije (EU) i Švedske u Srbiji Emanuele Žiofre i Anika Ben David rekli su danas u Čačku da su „vrata EU otvorena Srbiji“ i da je EU „posvećena da pomogne Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za to članstvo“.

Žiofre je rekao da su za poslednjih 15 godine mnoge kompanije koje su došle iz EU u Srbiju uložile oko 19 milijardi evra.

Sa druge strane, trgovinska razmena Srbije i EU je u konstantnom porastu i za to vreme izvoz iz Srbije u EU je porastao pet puta – rekao je Žiofre prilikom posete Čačku.

On je dodao da su strane kompanije iz zemlja koje su članice EU došle „zato što veruju u Srbiju“.

Žiofre je rekao da je EU ima dugu istoriju saradnje sa Čačkom gde je realizovala više projekata socijalnog stanovanja, pomoći izbeglicama, ekonomske projekte i razvoj Naučno-tehnološkog parka.

On je dodao da je EU sa 670.000 evra pomogla razvoju Naučno-tehnološkog parka gde rade i razvijaju se mnoga mala preduzeća, a za projekat socijalnog stanovanja izdvojila je 1,1 milion evra.

Sve su to pokazatelji naše velike posvećenosti razvoju Čačka, kao i posevećenosti da pomognemo Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za članstvo u EU – rekao je Žiofre.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da su EU i Vlada Švedske poslednjih nekoliko godina uložile pet miliona evra nepovratno u više projekata u Čačku.

Pored izgradnje zgrade za socijalno ugrožene građane, pomoći Naučno-tehnološkom parku, EU je uložila i 1,4 miliona evra u izgradnju 25 stanova za izbegla lica. Za izgradnju transfer stanice EU je uložila 900.000 evra, a za rekultivaciju deponije u Prelićima 350.000 evra – podsetio je Todorović.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je rekla da firma „Litopapir“ u Čačku, u vlasništvu švedske kompanije, izvozi u više od 30 zemlja EU.

Ova kompanija je samo još jedan pokazatelj da je EU broj jedan kao donator, kao investitor i kao partner Srbije – rekla je Ben David.

Ona je dodala da broj švedskh kompanija u Srbiji neprekidno raste i da ih ima više od 100 koje zapošljavaju 10.000 ljudi.

EU čini sve da pomogne Srbiji da se ubrza na svom putu ka EU. Vrata su vam otvorena – rekla je Ben David.

Ambasadori EU i Švedske su danas u Čačku posetili švedsku kompaniju za proizvodnju papirne ambalaže „Litopapir“, Naučno-tehnološki park i distributivni centar „Moravski market“, nastao uz podršku EU, gde je više od 20 proizvođača iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana.

Izvor: Beta

Prethodni članakUčenici arhitektonskog smera Tehničke škole oborili rekord Srbije
Sledeći članakEvo koji delovi Čačka u četvrtak ostaju bez struje

3 KOMENTARA

  1. Forverk je trenutno najbolja firma u Čačku. Može da priča ko šta hoće. Ima veće plate nego Sloboda a radi tek dve tri godine.

  2. Bravo gradonacelnice .
    Ponovo novi projekat EU u nasem gradu poput uspesnog vorwerka. Zemljiste i infrastruktura gratis, 10.000 evra po radniku i vrhunska plata za radnika od 45.000 din .

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here