Dve promocije Disovog proleća u Beogradu

0
230

ČAČAK – Čačanska biblioteka kao organizator 56. Disovog proleća, održala je u ponedeljak 27. maja dve beogradske promocije izdanja i laureata ovogodišnje manifestacije, najpre u Srpskom književnom društvu, a potom u saradnji sa Udruženjem Čačana u Beogradu u prostorijama Matice iseljenika Srbije.

Tradicionalno predstavljanje manifestacije u Francuskoj 7 bilo je znaku poezije ovogodišnjeg laureata Đorđa Sladoja, dobitnika Disove nagrade za životni pesnički opus. On je zahvalio čačanskoj Biblioteci istakavši da je Disovo proleće „manifestacija sa odloženim dejstvom” i da njena najveća vrednost nije u plaketi, novčanom iznosu nagrade niti u završnoj ceremoniji, već upravo u izdanjima koja ostaju trajno. Ovom prilikom Sladoje je pročitao „Ne daju mi da odem”, prološku pesmu zbirke „Odlaganje odlaska” o kojoj je govorio prof. dr Jovan Delić, predsednik žirija za Disovu nagradu i pisac pogovora. Delić je rekao da je 79 pesama raspoređeno u pet ciklusa: „U Karaveku”, „Pred crkvom”, „Među rečima”, „U samoći” i „Iza gora” i da je „pred čitaocima besprekorna autorska pjesnička retrospektiva”.

Ovom prilikom saopštena su imena dobitnika nagrade „Mladi Dis” i nagrada za esej o Disovom stvaralaštvu. Uz Sladoja, laureati ovogodišnjeg „Proleća” su i Milica Špadijer (1989) iz Beograda, za poeziju, dok su nagrade za esej pripale Mladenu Gojkoviću, Urošu Đurkoviću i Dunji Ilić. Odluku žirija za dodelu nagrade „Mladi Dis” rukopisu pod šifrom „Volga” koju je na konkurs poslala mlada doktorandkinja na studijama Fakulteta dramskih umetnosti, saopštio je književni kritičar i član žirija Nemanja Veljović Subrosa.

Publiku je u prostorijama Srpskog književnog društva na početku pozdravila Mirjana Mitrović, književnica i urednik programa, a potom je dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke, govorio o manifestaciji koja je započela u Čačku 13. marta, a završava se 31. maja dodelom Disove nagrade. On je rekao da je u ovom intervalu održano više različitih programa, sprovedeno četiri konkursa i objavljeno je četiri publikacije: knjiga izabranih i novih pesama „Odlaganje odlaska” Đorđa Sladoja, list „Disovo proleće” koji uređuje Olivera Nedeljković, katalog izložbe „Lirsko uspenje Đorđa Sladoja” autora Marija Radulović, kao i zbornik radova „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića” sa prošlogodišnjeg naučnog skupa koji je uredio dr Dragan Hamović.

O jubilarnom, 50. broju lista „Disovo proleće” govorila je urednik Olivera Nedeljković. Ona je predstavila sadržaj ovogodišnjeg broja i dodala da je list postao neizostavni element identiteta Disovih svečanosti, njen pouzdani hroničar i uverljivo svedočanstvo širenja kulturno-prosvetne misije čačanske Biblioteke.

Naročit ugled ovo glasilo steklo je kao jedan od primarnih izvora za izučavanje biobibliografije i tumačenje opusa Vladislava Petkovića Disa i kao polazište za istraživanje sveobuhvatne recepcije njegovog stvaralaštva kod nas i u svetu. Tekstovi objavljeni u Disovom proleću su u visokoj meri doprineli osvetljavanju važnih detalja iz pesnikove biobibliografije i podstakli mnoga nova, otkrivalačka čitanja Disove poezije, ali i pesništva Stevana Lukovića, Danicu Marković, Branislava Petrovića, Branka V. Radičevića, Aleksandra Ristovića, Dragoslava Grbića i drugih autora čija dela čine zavičajnu bibliografiju – rekla je Olivera Nedeljković.

Laureat Đorđo Sladoje i izdanja Biblioteke predstavljena su i u večernjim časovima u formi muzičko-poetskog programa u Matici iseljenika Srbije, a u saradnji sa Udruženjem Čačana u Beogradu. Prisutne je pozdravio predsednik Miodrag Jakšić poželevši Matici iseljenika dugoročnu i uspešnu saradnju i sa Bibliotekom i Udruženjem Čačana.

Đorđo Sladoje je pročitao nekoliko pesama iz svog bogatog opusa, a o izdanjima su govorili dr Bogdan Trifunović, Olivera Nedeljković i Marija Radulović.

Marija Radulović, bibliotekar i autor izložbe sa katalogom „Lirsko uspenje Đorđa Sladoja” govorila je o ediciji „Katalozi izložbi” kao i izložbi koja će biti otvorena u petak, 31. maja u okviru završnih svečanosti.

Nadam se da će odabir prikazane građe u vitrinama, kao i sadržina i izgled plakata za čiji je dizajn zadužen Milenko Savović, biti dostojan prikaz Sladojevog dela i poziv na njegovo prvo ili ponovno čitanje – kazala je ona.

Za muzički deo programa bili su zaduženi članovi Udruženja Čačana u Beogradu. Kompoziciju na flauti izvela je studentkinja Dunja Dragić, dok je specijalni gost večeri bio prof. Boban Bijelić, solista na harmonici. Program je vodio Filip Ljubojević.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakPojedine ulice u širem centru grada sutra pola dana bez struje
Sledeći članakSvečani prijem za najbolje takmičare OŠ “Milica Pavlović“ (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here