Dveri Čačak: Kako do urbanistički sređenijeg i lepšeg grada? Ovo su naša rešenja

29
1349

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri oglasila prezentovala je svoje viđenje urbanističke politike grada Čačka. S tim u vezi, arhitekta Đorđe Šipetić predstavio je neka od rešenja koja bi bila implementirana ukoliko bi ova stranka bila deo gradske vlasti u narednom mandatu.

Prezentaciju prenosimo u celosti:

Neophodno je odbaciti iracionalne, romantične predstave o socijalističkom gradu, kao i pogubnu mantru o potpuno slobodnom tržištu. Ove dve urbanističke krajnosti već 80 godina unazađuju Čačak, kulminirale su u poslednjih 30 godina, a negativne posledice još dugo ćemo otklanjati.

Poslednji je trenutak da se iz korena promeni urbanistička politika. Uspostaviti optimum između interesa privatnog kapitala i javnog interesa, uz izrazito proaktivnu ulogu grada – jedino je održivo i realno rešenje.

Da bi Čačak bio održiv grad on mora da bude, pre svega, namenjen čoveku i njegovim potrebama, naročito kada je u pitanju javni prostor. Javni prostori, svih formi – trgovi, parkovi, otvoreni rekreativni prostori i objekti, pijace, šetališta… – moraju biti vrhunska umetnička oprostorenja, namenjena čoveku. Grad mora motivisati i podsticati pozitivne građanske osobine i atmosferu i strogo sankcionisati sve oblike društvene patologije.

Zatim, Čačak mora biti zdrav grad. Zdrava životna sredina koja, osim ekološko-zaštitne i arhitektonsko-estetske uloge, ima i emotivno-psihološku ulogu, a parkovi imaju sociološku i kulturnu funkciju. Čačani imaju veoma slabu dostupnost parkovskim površinama (preko 80% stanovnika nema park u svojoj blizini).

Čačak treba da teži, u ukupnom odnosu zelenih i izgrađenih površina, odnosu 5:5 (4:6). U urbanom delu grada, ni jedan stanovnik ne bi trebalo da živi dalje od 500 metara od parkovske površine. Razvijanje „zelene infrastrukture” mora biti prioritet Čačka. To znači da grad Čačak mora imati razvijenu, povezanu mrežu multifunkcionalnih zelenih prostora koji čine jedinstven ekosistem sa ciljem kvalitetnijeg i zdravijeg življenja u gradu.

Čačak mora biti i estetizovan, lep grad. Neophodno je da grad svojim izgledom provocira pozitivna osećanja svojih građana, budi uspomene i stvara sinergiju. Moraju se stimulisati i obavezati projektanti i investitori da grade lepše objekte. Mora se vratiti slikovitost i ambijentalnost čačanskim ulicama i objektima. Identitet grada se formira kroz njegovu arhitekturu i umetnost.

Da bi bio održiv grad, Čačak mora da bude i funkcionalan grad – mesto gde se efikasno odvija svakodnevni život. Za tako nešto neophodna je efikasna saobraćajna mreža i maksimalna iskorišćenost gradskog zemljišta i objekata. Da bi se postigao ovaj nivo efikasnosti, potrebno je izgraditi nove saobraćajne arterije i proširenje postojeće ulične mreže, ali i maksimalno motivisati građani da koriste alternativne oblike prevoza – bicikle, pešačenje, džoging, javni prevoz… – kroz efikasniji, čistiji i dostupniji javni prevoz, brojne nove biciklističke staze, komforne trotoare…

Da bi grad bio efikasniji, neophodno je da on bude policentričan, sa tri glavna centra i pravca daljeg razvoja – Stari Čačak, Ljubićski Čačak i Novi Čačak (na prostoru sadašnje industrijske zone). Buduća „popravka“ Čačka, dalji razvoj i etapna reizgradnja grada treba radijalno da se šire iz ovih centara, u meri u kojoj je to potrebno. Na ovaj način bi se umanjili troškovi građana koji bi brže i efikasnije obavljali svoje poslove, smanjili opterećenje centra grada i značajno olakšali život svim stanovnicima.

Policentrični Čačak i pravci razvijanja: 1. Stari Čačak, 2. Ljubićki Čačak, 3. Novi Čačak

Efikasan Čačak zahteva i efikasnu i samoodrživu komunalnu infrastrukturu, naročito u svetlu klimatskih promena i sve težih prirodnih nepogoda. Prekopotrebno je da Čačak unapredi komunalnu infrastrukturu.

Čačak mora da bude i profitabilan grad. Da bi grad bio samoodrživ, romantična osećanja prema socijalističkom gradu moraju biti prevaziđena, a tržišna vrednost gradskog građevinskog zemljišta, kao bitnog resursa svakog grada, mora biti uvažena i iskorišćena. To, naravno, ne znači da ovu oblast treba prepustiti potpuno slobodnom tržištu.

To se može ostvariti samo sa većom proaktivnom ulogom grada, kako u izgradnji objekata, tako i u vlasništvu gradskog građevinskog zemljišta. Jer, samo sa direktnim učešćem se može obuzdati privatni kapital i jagma za profitom po svaku cenu. Zato Čačak mora započeti proces otkupa parcela i urbane komasacije, u cilju boljeg i kvalitetnijeg opremanja i iskorišćenja gradskog građevinskog zemljišta.

Zemljišna politika grada se mora promeniti iz korena. Gradskim građevinskim zemljištem se mora značajno racionalnije gazdovati, kroz povećanje površina grada sa većim gustinama naseljenosti ali manjim zauzetostima. Uz obavezno poštovanje minimuma zelenih površina.

Potrebno je hitno umanjiti aktuelnu kapilarnu, atomiziranu izgradnju Čačka i preusmeriti je na blokovski način izgradnje Čačka, što zahteva značajno krupniji investitorski kapital. Zato je neophodno da grad Čačak preuzme organizaciju ukrupnjavanja prisutnog sitnog kapitala i to preko konzorcijuma preduzeća gde će i sam imati aktivnu ulogu.

Ilustracija dela Novog Čačka (sadašnja industrijska zona). Nov grad, prema savremenim urbanističkim načelima i pravcima koja su izložena u predmetnom programu

Konkretne sistemske mere, u prvih godinu dana vlasti:

 1. Izradićemo nove urbanističke planove, sa znatno strožijim urbanističkim parametrima gradnje. Urbanistički planovi više neće biti spekulativne zone.
 2. Donećemo niz gradskih odluka i izvršiti intervencije na terenu kojima ćemo rešiti problem parkiranja i zloupotrebe trotoarskih površina.
 3. Sprovešćemo drastično veću i potpuniju kontrolu projekata. Projekanti će morati da poštuju sve važeće pravilnike i pravila struke.
 4. Uvešćemo veću odgovornost za sve učesnike u izgradnji objekata – kroz strožiju kontrolu i prijavu za veće ili učestale prekršaje. Insistiraćemo na odgovornosti do oduzimanja licence i krivičnih prijava. Preispitaćemo dosadašnje afere i izdavanje sumnjivih građevinskih dozvola.
 5. Formiraćemo komisiju i doneti niz pravnih akata koji će dovesti u red izradu projekata i izgradnju objekata.
 6. Stimulisaćemo formiranje konzorcijuma investitora i drugih formi krupnijeg kapitala, uz učešće gradskih vlasti u tim telima.
 7. Vratićemo kulturu javnih konkursa za izradu idejnih arhitektonsko-urbanističkih rešenja.

Konkretni projekti, u prvom mandatu:

 1. Minimum 10 km biciklističkih staza.
 2. Uklonićemo većinu parking mesta iz užeg centra grada (u javne garaže) i taj prostor nameniti komfornijim trotoarima i biciklističkim stazama.
 3. Minimum dve javne garaže.
 4. Minimum jedan novi bulevar.
 5. Minimum dva nova parka.
 6. Minimum 1km uređenih obala Morave.
 7. Uređenje većine ulica u centru grada – proširenje ulica (gde je to potrebno), izrada barijera koje će onemogućiti nepropisno parkiranje, ugradnja uličnog mobilijara i drvoreda i druge forme estetizovanja ulica.
 8. Rekonstrukcija i izgradnja gradske plaže.
 9. Izgradnja zatvorenog bazena (na novoj lokaciji).
 10. Izrada efikasnije kišne kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Geadska organizacija Dveri Čačak

Prethodni članakStranka dr Branimira Nestorovića prikuplja potpise za izbornu listu
Sledeći članakOvo je kompletna lista kandidata za odbornike koalicije “Svi za Čačak“

29 KOMENTARA

 1. Lažne patriote RADIKALI i provereni izdajnici UNIJATI učinili su sve da unište DVERI. Narod je njihove priče o DVERIMA prihvatao zdravo za gotovo. Da je narod DVERIMA davao deset posto glasova u Srbiji bi sve bilo bolje. I u takvim okolnostima DVERI su bile čvrste u borbi protiv jednih i drugih. Čačku i Srbiji trebaju DVERI.

 2. Oni koji su opredeljeni da stalno pljuju po Bošku i Dverima, ne gledaju za šta se Dveri bore zadnjih 12 godina. Njima je zadatak da Boška vezuju za Đilasa i Vučića, mada je potpuno jasno da se Boško nikada nije prodao ni Đilasu, ni Vučiću. Ovakvim postupanjem svi takvi RADE za one koji zadnjih trideset godina pljačkaju narod i državu i prodaju srpske nacionalne interese. Interesi naroda i države, motiv su političkog delovanja Boška i Dveri.

   • Pa neverovatno, ovaj tvoj komentar govori o tebi i tome da nemaš pojma. Kakve veze ima borba Dveri i Boška protiv ove nakaradne vlasti sa Đilasom. Ništa ti ne razumeš. Zbog Boškove višegodišnje borbe protiv ovakve naprednjačke vlasti , ti čoveka nazivaš klovnom. Jedino ako si naprednjak, mogu donekle da te razumem.

  • Ajde za sta se bore? Kao I svi tzv.
   opozicionari. Pljuvacina, bahatost, nasillje. Nista vise. A u tome prednjace Dveri, odnosno Bosko Obradovic. Ja, kad ga vidim, odmah mi se vrati film sa kamenom. I gotovo.

  • Iz aviona se vidi da svi vi koji svaki put govorite nebuloze o Bošku i Dverima, o ničemu NIŠTA NE ZNATE. Zahvaljujući takvima imamo ovakvu vlast u Čačku i Srbiji. Glasajte Nestorovića, Ćalovića , ProBudimo Čačak. Za bolje niste.

 3. Čačak je bio poznat po bespravno postavljenim garažama. Sada je poznat po rušenju prizemne kuće i izgradnji na tom mestu višespratne zgrade. Zato planskim aktom treba predvideti gradnju višespratnih zgrada pored zaštitnog bedema van slivnog područja Morave.

  • Ma jok. Nacrtas i napravis. E moje Dveri ne gubite vreme svakog dana. Npr. meni je ovo totatalno glupo. Kao da je na Mesecu. Ninasta ne lici. Negde su videli, nacrtano, i precrtali.

   • Upravo tako. Kad ugledah ucini mi se sa je negde na mesecu. Sav sam se najezio. Doduse Dveri Imaju poseban nacin saopstenja. Sve teatralno, nabudzeno da bi ostavilo utisak.

   • Ako mungose, ovo je ilustracija, maketa, plan..nazovi kako hoćeš. Vidiš li ovde planski prostor, redosled zgrada, prave ulice sa drvoredima…muči bre, našli tupavi da diskutuju da li je nešto dobro ili ne….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here