Dveri: Postoji način da glasate kako želite, iako ste ucenjeni

7
705

ČAČAK – Gradska organizacija Dveri u Čačku oglasila se saopštenjem povodom mogućih malverzacija na predstojećim izborima 3. aprila.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Iako su pregovori između vlasti i opozicije za poboljšanje izbornih uslova u R. Srbiji doveli do određenih pomaka, a akteri pregovora to potvrdili potpisivanjem sporazuma, ipak, ni ovaj predizborni ciklus nije mogao da prođe bez kršenja istog od strane SNS-a, u delu da nema funkcionerske kampanje, da se predstavljanje svih učesnika izbornog procesa obavlja ravnopravno i to na RTS1, a ne na RTS 2. Zato, Srpski pokret Dveri, još jednom, uoči izbora predviđenih za 3. april, poziva SNS i sve njene satelite da omogoće da bar sam izborni dan protekne regularno bez pritisaka, ucena, pretnji bilo na samim biračkim mestima bilo telefonskim pozivanjem građana Srbije i primoravanjem da obavezno glasaju za stranke vladajućeg režima.

Dozvolite građanima Srbije da glasaju prema svojoj savesti, da na izborima slobodno izraze svoju volju što je i osnovno demokratsko pravo svakog pojedinca. Ako ste jaki kao što pričate, ako vaša dela govore o vašoj veličini i snazi, ako se hvalite vašim rejtinzima i podršci u narodu onda nema potrebe za duplim biračkim spiskovima, za slikanjem glasačkih listića, za “bugarskim vozom“, batinašima, za džipovima bez registarskih tablica, za ucenjivanjem građana radnim mestom, mestom za dete u vrtiću itd. itd.

Obraćamo se i svima vama koji ste ucenjeni, pod pritiskom ili vam je prećeno da morate da glasate za SNS i da to dokumentujete fotografisanjem vašeg glasačkog listića da postoji način da glasate kako želite. Nakon što zaokružite redni broj liste za koju ste primorani da glasate i to fotografišete, potrebno je da zaokružite i sve ostale liste na glasačkom listiću i sve ih precrtate osim one za koju zaista želite da glasate. Takav glasački listić je važeći i glas će pripasti onoj listi koja je vaš izbor. To potvrđuje Pravilnik Republičke izborne komisije koji definiše da je “važeći glasački listić onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao“.

Znači, svako od glasača na glasačkom listiću može ostavljati poruke, precrtavati, crtati neke slike, ali ako se jasno vidi kakva je izborna volja dotičnog birača, takav glasački listić mora biti validan.

Takođe, zalažući se za regularnost i zakonitost izbornog procesa, napominjemo da fotografisanje popunjenog glasačkog listića od strane građana predstavlja krivično delo povrede tajnosti glasanja, za koje Krivični zakonik propisuje novčanu ili kaznu zatvora do šest meseci. To bi morali da znaju oni koji vas na to primoravaju, ali i vi da možete da prijavite policiji one od kojih primate takve zahteve.

Na kraju, želimo da pozovemo sve punoletne građane Srbije da u što većem broju izađu na predstojeće izbore bez obzira na lična politička uverenja i bez obzira na to za koga će glasati, da se zajedno odupremo pritiscima i stanemo u odbranu jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo da slobodno biramo i da budemo birani.

Pozivamo građane da prisustvuju tribini koja će se održati u sredu,30. marta 2022. godine u Zablaću u Parohijskom domu, gde će imati priliku da se još jednom upoznaju sa kandidatima za narodne poslanike.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDačić u Slatini i Mršincima, pred nekoliko stotina građana održana konvencija SPS-a (FOTO)
Sledeći članakPoslednje predizborno istraživanje “Faktor plusa“: SNS ubedljiv, čak šest listi na ivici cenzusa (GRAFIKA)

7 KOMENTARA

  1. Koji mozak može da poveruje da je Šešelj opozicija Vučiću. Šešelj je bio u koaliciji sa Miloševićem tobož da odbrane KiM. Sada podržava Vučića tobož da odbrane srpstvo. Šešelj je u politiku poslao Milicu sa ideologijom i programom Dveri da bi Zavetnici uzimali glasove Dverima. Šešelj je generala Delića poslao kod Miloša Jovanovića da bi ga doveo kod Vučića. Šešelj je sve vreme politički trgovac, a ne patriota kako se predstavlja.

  2. Naravno da teraju ljude da glasaju, cele firme moraju slikaju listic ! Sve je ovo istina i jedna teska obmana od strane vladajucih ! Cacani shvatite da idemo u nepovratni ambis ako SNS pobedi !

  3. Vecina punoletnog stanovništva koji godinama glasaju glasa istu listu.To vam je gospodo političari kao navijači u sportu,navijam godinama za odredenu sportsku celinu neci valjad da se posle vise decenija menjam.U politici samo interesne grupe menjaju misljenje .

  4. Dveri kao Dveri, uvek sa teorijm prevara, podvala. To je samo u glavama gubitnika. Uvek traže razlog, za svojee neuspehe, u drugima. I to naglaššavanje je suvišno, kontraptoduktivno je. Jutros gledam neka istraživanja. Kao blizu zenzusa su. I ti je mnogo po mome mišljenu. Ali poštujem.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here