Dveri promovišu svoj program, a ostatak Saveza za Srbiju im to toleriše

5
219

Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) nije se do sada zvanično ogradio od peticije koju je u Čačku protiv migrantske politike u Srbiji pokrenuo desničarski pokret Dveri, koji je deo tog saveza. Pojedini političari iz ovog političkog bloka su istupili protiv sporne inicijative.

Gradska organizacija Dveri u Čačku, gradu u kome je uporište ove partije, u ponedeljak je počela potpisivanje peticije protiv, kako su naveli, migrantske politike republičkih i lokalnih vlasti. Preciznije, kako objašnjavaju, protiv eventualnog naseljavanja migranata u tom gradu u Zapadnoj Srbiji.

Izbeglice i migranti su ljudi a ne hodajući problem i opasnost, i opasna je politika koja ih tretira drugačije – kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Maja Videnović, poslanica Demokratske stranke, jedne od članica SzS.

Ona navodi da podizanje panike i uznemiravanje građana, koje se najčešće temelji na „dezinformacijama, lažnim vestima, podilaženju strahovima“ nije politika nego atak na ljudska prava.

Prethodno je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na konferenciji za medije izjavila da se ne slaže sa peticijom Dveri.

Onima koji su zbog ugroženih prava došli ovde ni sa čim ili sa jednom stvari u rukama mi treba da pomognemo – rekla je Tepić.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović je na Tviteru napisao: „Dveri po ko zna koji put u sukobu sa ljudskim pravima“.

Boško Obradović, lider Dveri rekao je da je, posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke“, „jasno da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti“ i da će vlast, po uzoru na nemačku kancelarku Angelu Merkel, „tako rešavati problem slabog nataliteta u Srbiji“.

Vučić je naime, 11. decembra, na sastanku sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom u Atini, rekao da je „Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja“.

Najmanje je tu žena i dece i najmanje je zaista onih koji su unesrećeni ratnim strahotama, a veoma je karakteristično da je najveći broj njih vojno sposobnih muškaraca od 16 do 30 godina – tvrdi Obradović.

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obeležava 18. decembra, Info park, centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbeglica, upozorio je da su se uslovi u kojima lokalne zajednice dočekuju migrante drastično pogoršali.

Direktor Info Parka Gordan Paunović rekao je da veruje da iza hajki na migrante stoje političari koji na taj način pokušavaju da, kako je naveo, po uzoru na evropske populističke partije mobiliše svoje glasačko telo.

Nije pitanje da li su lokalne zajednice tolerantne prema migrantima, već što radikalizovana manjina koristi lažne vesti i izmišljene događaje kao alat za podizanje panike i uznemiravanje građana – naveo je Paunović.

Osim antiimigrantske politike, pokret Dveri poznat je i po anti LGBT politici. Tako je gradski odbor Dveri, zajedno sa opozicionom strankom Nova Srbija, u septembru u Čačku organizovao „Porodičnu šetnju“, čija je poruka bila da ne dozvoljavaju održavanje gej parade u tom gradu koja nije bila ni najavljena.

Pokret Dveri, koji je zastupljen u Skupštini Srbije, zalaže se za prekidanje puta Srbije u Evropsku uniju(EU) a za Rusiju kao glavnog spoljnopolitičkog partnera, najavljuju da će poništiti Briselski sporazum postignut u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odbacuju sve presude Haškog tribunala kao antipravne i nepravedne, a sam Boško Obradović izjavio je 2017. godine da je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ratni heroj. Od izjave o Mladiću se potom nije nikada ogradio.

Obradović je u septembru 2017. godine čestitao nemačkoj ultradesničarskoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD), ulazak u Bundestag kao prvoj ultradesničarskoj stranci od 1945. godine.

Sve čestitke prijateljima iz Alternative za Nemačku. Vidimo se u Bundestagu i Beogradu. Idemo dalje. Vreme je za Alternativu za Srbiju – napisao je tada Obradović na svom Tviter nalogu.

Politikolog Duško Radosavljević smatra da bi Savez za Srbiju, ukoliko želi da ostvari dobar izborni rezultat, trebalo da isključi Dveri iz svog sastava.

Politika Dveri jako šteti nekoj osmišljenoj proevropskoj, prodemokratskoj i, ja bih rekao, čak pronormalnoj politici koja bi trebalo jednog dana u Srbiji da se uspostavi. To je zbog toga što su Dveri direktno antievropska stranka, suviše su klerikalni, više nego što društvo može sebi da dozvoli. I treće, agresivno zastupaju svoj program kontra interesima ostalih partija koje su u ovoj vrlo heterogenoj koaliciji – navodi Radosavljević.

On dalje kaže da se stiče utisak da su Dveri kroz SzS jako profitirale.

A da su ostale stranke ili bile pod uticajem dnevnog reda koje su oni nametali ili su im dobrovoljno prepuštale neku dozu agresivnosti, a sa vremena na vreme čak i primitivizma. I oni su se onda toliko osilili da misle da su predvodnici celog tog konglomerata i pokazuju težnju da solo igraju – ocenjuje Radosavljević.

Tako je u martu ove godine lider Dveri Boško Obradović predvodio upad demonstranata sa antivladinih protesta u zgradu Radio televizije Srbije (RTS). Obradović je takođe 7. decembra na protestu „1 od 5 miliona“, kada su učesnici hteli simbolično da pokucaju na vrata Skupštine Srbije, udarao o vrata kopljem na kome je bila državna zastava.

Iako je Obradović rekao da cilj nije bio upad već kucanje, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je tada ocenio da udaranje zastavom o staklo nije kucanje i da treba reći „da smo pogrešili“.

Savez za Srbiju je formiran početkom septembra 2018. godine. Tada je rečeno razlike među članicama saveza nisu bitne, već je da je bitno ono što ih objedinjuje, a da će razlike i programske koalicije doći na dnevni red, tek kada se stvori demokratska država.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prethodni članakNjen je život Švicarska
Sledeći članakStigla zima, danas najkraći dan u godini

5 KOMENTARA

  1. Sta god bilo sa migrantima, o tome može da se raspravlja cak i referendumski glasa, ali ovo sto rade Dveri je protivzakonito uzbunjivanje javnosti, pozivanje na nasilje, podele, upiranje prstom na marginapne grupe i targetiranje. Prvo je bila lažna gej parada, za koji su izveli narod u porodičnu šetnju, sad su migranti…Pitam se sta će biti treće-žene koje imaju samo jedno dete,i to žensko, ili muškarci koji nemaju dozvolu za karabin..vlasnici pasa, bez dece…i druge društveno vrlo opasne manjine,koje bi mogle da ugroze uspon države nam Srbije..

  2. I bombaši samoubice su ljudi. Ja sam se pre nekoliko godina vozio autobusom za Bg i slučajno su u njemu bili i migranti, njih desetak. Normalno obučeni, svi sa telefonima novije generacije, uredni… Izašli smo zajedno kod parka gde su im bili šatori i dok sam prolazio pored njih bukvalno se čulo kratko naređenje na arapskom i momci su stali u vrstu pored autobusa. Ko nije služio vojsku, on ne zna o čemu pričam. Ovo je bio klasičan zbor. To nisu bile izbeglice, već vojnici.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here