“Džokeru“ 11 nominacija za Oskara, slede ga “Irac“, “1917“ i “Bilo jednom u Holivudu“

0
144

Akademija koja dodeljuje prestižnog Oskara objavila je nominacije za ovogodišnju dodelu, a film „Džoker“ prednjači sa nominacijama u čak 11 kategorija.

Film o ovom strip negativcu je u konkurenciji za nagrade za najbolji film, režiju, glavnog glumca (Hoakin Finiks), kao i u još osam kategorija.

Prate ga „Irac“, „1917“ i „Bilo jednom u Holivudu“ sa po deset nominacija. Ova tri filma su takođe u trci za Oskara za najbolji film.

Što se tiče kategorije za najboljeg glumca, pored Hoakina Feniksa, tu su i Leonardo Dikaprio (Bilo jednom u Holivudu), Adam Drajver ( „Marriage Story“), Antonio Banderas (Almodovarov „Bol i slava“), i Džonatan Prajs za ulogu u filmu „Dvojica Papa“.

Za najbolju žensku glavnu ulogu nominovane su Sintija Erivo, Skarlet Johanson, Saoirse Ronan, Šarliz Teron i Rene Zelveger.

Za nagradu Oskar za režiju su nominovani Bong Džon Ho, Sem Mendes, Tod Filips, Martin Skorseze, Kventin Tarantino.

U konkurenciji za Oskara za najbolji animirani film su „Kako trenirati zmaja – Skriveni svet“, „Priča o igračkama 4“, „Izgubio sam telo“, „Klaus“ i „Nedostajuća karika“.

Za najbolji strani film kandidovani su „Corpus Christi“ iz Poljske, „Zemlja meda“ iz Severne Makedonije, „Jadnici“ iz Francuske, „Bol i slava“ iz Španije i „Parazit“ iz Južne Koreje.

Makedonski film „Zemlja meda“ (Honeyland) nominovan je za Oskara u dve kategorije, za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja. To je prvi put da je jedan makedonski film nominovan u dve kategorije.

Ceremonija 92. dodele Oskara biće održana 9. februara i ponovo, drugu godinu zaredom, neće biti domaćina svečanosti.

Dodelu Oskara prenosiće mreža ABC, a broj gledalaca porastao je prošle godine za 12 odsto – na 29,6 miliona.

Izvor: Agencije

Prethodni članakPonovo povećana zagađenost vazduha u Čačku
Sledeći članakLet za Beč otkazan zbog magle

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here