Ekološki transparent tokom plivanja za Bogojavljenski krst protumačen kao politički

1
647

ČAČAK – Na jučerašnjem Bogojavljenskom plivanju u Čačku došlo je do manjeg incidenta između jednog od plivača i obezbeđenja. Ilija Stefanović iz Čačka pojavio se sa transparentom na kojem je pisalo „Ko zagađuje reke“, aludirajući na Zapadnu Moravu.

Ali, kako je Ilija objasnio za N1, obezbeđenje manifestacije mu je prišlo i pocepalo transparent uz obrazloženje: „Nije vam ovo politički skup“.

Ilija Stefanović iz Čačka bio je jedan od plivača za Časni krst. Deseti put je plivao, zato što, kako kaže, poštuje tradiciju, ali i Moravu pored koje je odrastao. Bio je još hrabriji da javno istakne svoj stav kada je zagađenje Morave u pitanju. Zato je sa sobom i poneo transparent sa porukom da je treba čuvati i pitanjem „Ko zagađuje reku?“.

Cilj mi je bio da skrenem pažnju na očigledan problem. I ove godine su se se pojavile masne mrlje u Moravi. Godinama unazad se organizuje plivanje za Bogojavljenje, ali se poslednje dve godine postavlja pitanje da li je voda čista – kaže Ilija Stefanović.

Ilija kaže da nikoga nije želeo da isprovocira porukom, pa je zato i napisao poslovicu. Kaže da sve dok je držao transparent nije bilo problema, ali nedugo nakon što ga je ostavio kako bi otplivao, iscepan je.

Iako ne mogu da tvrdim, ali mislim da je momak iz obezbeđenja uzeo transparent i zgužvao ga. I rekao mi je da ovo nije politički skup. A ja sam njemu odgovorio da to nije politički transparent. Da sam recimo napisao „Kosovo je Srbija“ ili „Milo lopove, ne damo ti svetinje“, možda bi to bolje prošlo, ali ovako… – ispričao je ovaj mladić.

Zbog ovog slučaja, na društvenim mrežama se povela rasprava. Direktor Sportskog centra napisao je na Fejsbuku da su radnici odlično obavili posao i da nisu „pali“ ni na jednu provokaciju.

Incident se dogodio za vreme Bogojavljenskog plivanja na gradskoj plaži u Čačku. Ali, odgovore nismo uspeli da dobijemo od Sportskog centra koji je bio deo organizacije.

Zbog pojave masnih mrlja u Zapadnoj Moravi, kupališna sezona kod gradske brane ponovo je prošle godine bila dovedena u pitanje.

Izvor: N1

Prethodni članakInkluzivna radionica u Ustanovi “Zračak“
Sledeći članakU subotu 31. Svetosavski šahovski turnir u Gornjoj Trepči

1 KOMENTAR

  1. Ovo je jedno od mnogih pogresno tretiranih obracanja ljudi prema nekim problemima. Kada bi lokalni politicari ovakvu kritiku shvatili pozitivno, sve i da je ceo skup bojkotovao plivanje na samom dogadjaju, a ne da je pretstavljajuu medijima kao politicku i direktan napad na Vucica, kada bi ova vesela raja shvatila da pare u budzetu opstine, grada i drzave nisu necije nego nase, kada bi i raja i lokalni politicari vise radili, zajednicki, na resavanju svakodnevnih realnih problema, bez da se gradjanski protest odmah okarakterise drzavnim udarom, onda bi bar za nijansu ovo mesto bilo lepse za zivot i nas i nase dece…

    Do tada….
    Pozdrav iz Dragaceva

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here