Energetski pasoš za automobile: Koja vozila moraju da ga imaju i da li će uticati na cenu?

0
527

Pravilnik po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju da imaju energetski pasoš stupio je na snagu 24. decembra.

Pravilnik sadrži informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Mirko Koković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da energetski pasoš sadrži podatke o zvaničnoj potrošnji goriva i emisiji CO2 i materijala koji zagađuju našu atmosferu iz putničkih automobila. Izdaje ga proizvođač, a ukoliko ne postoji predstavnik u Srbiji, izdaje ga prodavac.

On izgleda kao i na većini uređaja koje imamo u našim domovima. Svaki prodavac koji stavlja u promet model novog automobila na tržište u obavezi je da postavi ovu oznaku na levom bočnom staklu novog automobila ili na udaljenosti od 50 centimetara od samog automobila – kaže Koković.

On naglašava da se ovo pravilo odnosi samo na nove automobile i da za sada ne postoji tendencija da se na ovaj ili sličan način uređuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.

To je pomoć kupcu i informacija za kupca da donese dobru odluku za sebe i za životnu sredinu. Dobavljač je dužan da dostavi Agenciji za bezbednost saobraćaja sve modele koji se prodaju na teritoriji Republike Srbije sa oznakama ekonomičnosti, a na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja postoji spisak 10 najekonomičnijih vozila za sve vrste goriva, koji se svake godine ažurira. Tu građani mogu da se informišu koliko svaki model troši goriva i koliko zagađuje našu okolinu – dodaje Koković.

On ukazuje na to da energetski pasoši neće uticati na cenu novih vozila i ističe da za to nema osnova.

Stari automobili su najveći zagađivači, ali za sada ne postoji tendencija da se uređuje ta oblast. Ipak, s obzirom na to koliko zagađuju, možda možemo očekivati u budućnosti da se i za polovne automobile uvede oznaka ekonomičnosti – kaže Koković.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakBojović i Bošković u Skupštini grada izabrani za direktore “Gradca“ i “Moravca“
Sledeći članakI Dejan Petrović sa Big bendom za doček Nove godine na Gradskom trgu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here