Epidemiolog Radovanović: Virus korona uopšte nije oslabio, nema dokaza za takve tvrdnje

2
1568

Ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio – on uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza, naveo je epidemiolog Zoran Radovanović.

Virulencija korona virusa, njegova patogenost je ista kao što je bila, nigde u svetu nije pokazano da je virulencija opala, dodao je.

Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu – kaže epidemiolog, i navodi da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.

Radovanović, komentarišući za N1 najavljeno ublažavanje mera od ponedeljka, kaže da je i vreme bilo da se krene s tim, posebno sa onim najrestriktivnijim.

Jedino što tome mora da se pristupi postupno, fazno i mudro, bez pritisaka sa strane i da se razvuče na više sedmica – dodaje on.

Dr Radovanović naglašava da je u Srbiji epidemijski vrh postignut mnogo kasnije nego u nekim susednim zemljama, pa navodi da je u Beogradu bio najveći broj obolelih 16. aprila, u Nišu 17, konstatujući da je to relativno skoro.

Austrijanci su čekali 20 dana posle tog epidemiološkog vrha da počnu sa relaksacijom mera – ističe Radovanović.

Radovanović ocenjuje da se situacija u Srbiji još uvek nije stabilizovana, „da je još uvek rovita“.

Ako dođe do ponovnog povećanja učestalog javljanja bolesti, kaže dr Radovanović, to će biti zasigurno drugi talas.

Naš cilj je da do drugog talasa ne dođe pre pozne jeseni. Ako bismo vrlo nepromišljeno i olako relaksirali sve mere, moglo bi da se desi da u junu već dođe do drugog talasa. Mora razumno da se postupa – naglašava epidemiolog.

Smatra da mere, kao što je potpuno zatvaranje starijih treba relaksirati.

Ide se jedan sat, moglo bi to da se dozvoli svakog dana. Isto, policijski čas može da se pomeri na 20h, i ja verujem da će narednih dana tako i biti – dodaje on za N1.

Upitan o odnosu prema drugim državama u regionu kad je ova tema u pitanju, Radovanović kaže da su neke zemlje, posebno Hrvatska, zabeležile prve slučajeve pre nas, Slovenija takođe, i svaka zemlja mora da prati situaciju u svojoj sredini.

Radovanović kaže i da je rezervisan prema uvođenju međugradskog saobraćaja, smatrajući da je ova odluka rano doneta i podsećajući da su Hrvati sa tim znatno duže oklevali.

Isto tako, ne sme da zavara često ponavljana poslednjih dana konstatacija da je virus oslabio. On uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza. Čak se koristi jedna stručna reč – virulencija. I kad je ona u pitanju, tu se ništa nije promenilo. Virulencija znači ubojitost, virulencija je stepen patogenosti, patogenost je sposobnost klice da ošteti zdravlje. Virulencija ovog virusa je ista kao što je bila, nigde u svetu nije pokazano da je virulencija opala, ili da će opasti zato što sija sunce – navodi dr Radovanović.

Izneo je podatak da je prosečna starost umrlih niža nego u Evropi.

Starost umrlih u Srbiji je 65 godina, to je 15 godina manje nego u Evropi. U Evropi je 80 godina, u Italiji 81 godina – navodi.

Radovanović naglašava da je Srbija sačuvala najstariju populaciju, jer nisu mogli da izlaze iz kuća, pa su manje bili izloženi i manje su oboljevali. Ali, dodaje da ne možemo ni život ni privredu da držimo u vanrednom stanju večito, i da to mora da popusti.

Izvor: N1

Prethodni članakPotvrđeno: Za prvomajske prazinke 83-časovna zabrana izlaska
Sledeći članakJoš pet preminulih za poslednja 24 sata, 263 novozaražena

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here