Evropski parlament izglasao Rezoluciju o Srbiji, zahteva se međunarodna istraga o nepravilnostima na izborima

11
386

Sa 461 glasom „za“ i 53 „protiv“, Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom se Beograd poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji.

Dokument koji su usvojili evroparlamentarci poziva na upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći EU Srbiji popravljanjem izbornih uslova

Nisu glasala 43 poslanika od 557 koji su bili u sali parlamenta.

Evroparlamentarci očekuju konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno pre narednih izbora.

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu koju bi sproveli „respektabilni međunarodni eksperti i institucije, kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd“, jer, kako se navodi, „neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izveštaj OEBS-a i ODIHIR-a“.

EP podržava i brzo slanje „ad hok misije za utvrđivanje činjenica“ u Srbiju, uz samo učešće EP-a.

Evropski parlament naglašava da „pregovori sa Srbijom mogu da se nastave samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti sprovede preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima“.

Rezolucija nije pravno obavezujuća.

Izvor: RTS

Prethodni članakPozorišni kabare “Kao da sam te ponovo sanjao“ u petak u Kulturnom centru
Sledeći članakPogledajte kako napreduju radovi na izgradnji obilaznice oko Gornjeg Milanovca (VIDEO)

11 KOMENTARA

  1. O kojim ti semama pricas? Vidi kome su nasli 619 miliona i covek sam priznao… to ne vidis a prozivas ljude za koje nema nikakvih dokaza…. sad treba svi da se pretvaramo da ne vidimo ono sto je ocigledno, a da vidimo lov na vestice i izvrtanje cinjenica…. nauci najpre da koristis cinjenice, fakte, potvrdjene stvari, a ne glasine…. ja se samo upravljam prema dokazima, sve ostalo su samo price rekla kazala, obicno to ide, rekao jedan covek od poverenja i slicno…. bilo bi smesno da nije iracionalno.

  2. Staro srpsko prokletstvo je da na svakog junaka imamo buljuk izdajnika, kojima nista sveto nije, jer za njih sve je na prodaju…. i to kako vreme odmice za sve sitnije pare. Iskreno sramota me je sto u mom stradalnom narodu ima takvih izroda, koji ce za malo licne koristi i cara celu naciju olako gurnuti u zlo i muke. Naravno to ce uvek raditi u ime nekakve demokratije i nekakvih prava, koje su samo prazne floskule i fraze od kojih nikome nista dobro doslo nije. Nisam neki pobornik diktature, ali ovo gde svaka susa moze da prica sta joj na pamet padne je gore i od najctnje diktature. Treba svako da radi svoj posao, ono za sta je skolovan i sposoban. Mora postojati i odgovornost za svaku javnu rec, kako razni sarlatani ne bi dosli u poziciju da ugrozavaju celu naciju svojim besmislicama koje ce spoljni dusmani uvek rado prihvatiti… ko sad jos gaji simpatije za spn ni njemu vise nema pomoci bas kao i tim grobarima srbije.

    • A koji te srpski junak, da nije možda ova lažovčina od predsednika, ili onaj stvor što je zovu premijerkom? Oni nisu grobari Srbije i vi što za siću im virite iz, znate već odakle, sram vas bilo gnjide botovske! Nema kriminalne šeme u kojoj nisu oni, njihovi rodjaci, kumovi i ostala banda! I vi mislite da svi treba da ćute i da tapšu i da viču super je, kao što to vi bitovi radite. Ali videće se dokle će te tako, kraj će doći kad tad!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here