Frilenseri obavezni da prijave i plate porez do kraja jula

0
288

Ostalo je još desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko „frilensera“, posebnog portala Poreske uprave.

Irena Đorđević iz NALED-a izjavila je za RTS da je oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za prva dva kvartala preko posebnog portala Poreske uprave, kao i da se većina opredeljuje da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći – navodi Đorđević.

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika – kaže Đorđević.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica.

Đorđević objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela oporezovanja, uz određene pogodnosti.

Prvi model je isplativ u finansijskom smislu – 160.000 dinara, a imaće pokriveno zdravstveno osiguranje, ali im ne ide radni staž. Drugi model je u finansijskom smislu skuplji, ali ide penzijski staž. Isplativost je relativna – poručuje Đorđević.

Ističe da pre podnošenja poreske prijave frilenseri treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese – zaključuje Đorđević.

Izvor: RTS

Prethodni članakLakši trening za U18 reprezentaciju Srbije protiv Češke, Čačani vrlo dobri
Sledeći članakDanas svečano otvaranje “Etnofesta“ uz defile 550 učesnika sa četiri kontinenta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here