Fuzija Fakulteta tehničkih nauka i Visoke škole tehničkih strukovnih studija

1
863
Dve visokoškolske ustanove spojile se u jednu: FTN (Arhivska fotografija)

ČAČAK – Visoka škola tehničkih strukovnih studija (VŠTSS) i Fakultet tehničkih nauka (FTN) biće velika akademska porodica sa lepezom studijskih programa od osnovnih strukovih i osnovnih akademskih do master strukovnih i doktorskih akademskih studija.

Reforme visokih škola u celoj Srbiji podrazumevale su grupisanje ili u akademije visokih škola ili integracije sa fakultetima koji imaju srodne studijske programe, navodi se u saopštenju FTN.

Kriterijumi za odlučivanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje bili su prevashodno teritorijalna pripadnost, kompatibilnost studijskih programa, kao i zajednički kadrovski i tehnički resursi koji će doprineti kvalitetnijem obrazovanju studenata.

Vlada Srbije donela je Odluku o spajanju uz pripajanje Visoke škole tehničkih strukovnih studija Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Kragujevcu sa stupanjem na snagu od 12. oktobra, a razlozi su, kako je u Odluci navedeno, doprinos efektivnijim, efikasnijim i ekonomičnijim ciljevima visokog obrazovanja.

U praksi ova odluka će značiti da će Fakultet tehničkih nauka u Čačku imati i strukovne i akademske studije, da će studenti strukovnih studija studirati po započetim studijskim programima, nastavnim planovima, uslovima i pravilima studiranja propisanim Zakonom o visokom obrazovanju.

Korist za studente ogledaće se u širim mogućnostima kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima.

Očekuje se da će to biti veliki tim kvalitetnih mladih ljudi koji će sa diplomom strukovnih ili akademskih studija moći uspešno da odgovore na zahteve privrede.

Novina je što će na diplomama studenata strukovnih studija ubuduće pisati Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu.

Nastavnici i ostali zaposleni radiće kao do sada, uz mogućnost da u skladu sa potrebama nastave i ličnim afinitetima imaju mogućnost za profesionalnim napredovanjem. Administrativna usaglašavanja u stručnim službama među kolegama su počela, a za eventualne dileme dobiće se instrukcije od nadležnih institucija.

Nikako se ne sme zaboraviti da je visoko obrazovanje u Čačku počelo 1960. godine osnivanjem tadašnje Više tehnike, a sada Visoke škole tehničkih strukovnih studija.

Sledeće godine kao jedinstvena „kuća“ biće obeležena dva jubileja: 60 godina postojanja strukovnih i 45 godina postojanja akademskih studija u Čačku.

Kroz decenije, u čitavoj državi više puta su bile reforme na svim nivoima obrazovanja pa i u visokom. Takođe, više puta su se događale statusne promene visokoobrazovnih ustanova.

Zajednički cilj studenata i zaposlenih kao velike akademske porodice je da se u skladu sa potrebama tržišta rada obrazuju što kvalitetniji kadrovi koji će odgovoriti na savremene zahteve privrede.

Izvor. MNA

Prethodni članakVelimir Ilić: Opozicija da se ne femka, zajedno da izađemo na crtu Vučiću
Sledeći članakPolicajac ratni heroj sahranjen bez telegrama saučešća PU Čačak i državnih institucija

1 KOMENTAR

  1. Verovatno je to početak ukidanja visoke tehničke strukovne škole,što predstavlja ozbiljnu grešku!Potrebno je ukinuti fakultet,na kome je nivo obrazovanja praktično srozan!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here