General Jovan Čeković u Pranjanima otvorio fabriku nameštaja, pokreće se i proizvodnja peleta

2
2192

GORNJI MILANOVAC – U Pranjanima je juče svečano otvorena modernizovana fabrika nameštaja preduzeća “Jomil inženjering“, u vlasništvu generala Jovana Čekovića. Ova fabrika koja je decenijama bila prepoznatljiva po proizvodnji stolica sada ima mogućnost da drvo preradi od debla do gotovog proizvoda.

Kako prenosi portal GMpress, fabrika nameštaja u Pranjanima je od prošle godine u vlasništvu “Jomil Grupe“. Buduća proizvodnja biće fokusirana na ekskluzivni komadni nameštaj od punog drveta, za koji već postoji interesovanje probirljivih kupaca iz inostranstva. U modernizaciju procesa proizvodnje do sada je uloženo više od million evra.

Mi smo ovu fabriku od Ruisa kupili za 300.000 evra, a računam da smo u unapređenje proizvodnje uložili još oko jedan million. Navavljeno je oko 2.000 kubika drvne građe koja je osnovna sirovina za kvalitetan početak proizvodnje. Fabrika za sada ima 40 radnika, do sledeće godinu je u planu da ih bude oko 100, onoliko koliko ih ne nekada bilo – izjavio je general Jovan Čeković, vlasnik “Jomil Group“.

Procene menadžmenta Jomil Grupe su da će drvno-prerađivačka industrija u Srbiji u narednom periodu doživeti procvat, naročito kada je reč o plasmanu ekskluzivnog nameštaja na inostrano tržište.

Sva istraživanja govore da naša industrija nameštaja, uprkos drugačijim očekivanjima, doživljava renesansu, posebno na inostranom tržištu. Iako je došla IKEA, mislilo se da će situacija biti drugačija, ali izvoz je prošle godine povećan i narastao je na oko 400.000 miliona dolara – optimističan je Dragan Novaković, zamenik predsednika Kompanije “Jomil Group” u procenama uspešnosti pokretanja ove vrste industrije.

Fabrika u Pranjanima će nastaviti da proizvodi kompletan asortiman nameštaja koji je bio zastupljen proteklih decenija. U međuvremenu se samo po sebi nametnulo pokretanje još jedne proizvodne linije, koja je sastavni deo drvno-prerađivačke industrije, a predstavlja novost za Milanovčane.

Sledeća faza je otvaranje fabrike peleta, jer obrađujemo velike količine trupaca, pa je neminovno da nam ostaju značajne količine drvnog otpatka. Takvi ostaci će takođe biti korisna sirovina za proizvodnju peleta koji nam je potreban za grejanje proizvodnih hala, ali i za tržište – rekla je Željka Gutić, direktor Jomil inženjeringa.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, koji je juče zajedno sa generalom Čekovićem i Rankom Trifunovićem (prvim vlasnikom fabrike u Pranjanima), svečano otvorio novu fabriku nameštaja, obećao je da će lokalna samouprava pomoći razvoj ove fabrike, u okviru svojih mogućnosti.

Mi ćemo u najskorije vreme, koliko na proleće, raditi rehabilitaciju regionalnog puta od Takova do Pranjana. Mi smo sa gospodinom Drobnjakom već sve dogovorili i prvih sedam kilometara će biti urađeno već na proleće, od ukupno 20 koliko ima od Beršića do Pranjana. Verujem da ćemo za dve do tri godine, a možda i ranije, uspeti da rehabilitujemo celu trasu – izjavio je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Ekskluzivni nameštaj od punog drveta, izrađen rukama veštih pranjanskih stolara, tokom proteklih nekoliko meseci je stigao do probirljivih kupaca iz Rusije, kao i pojedinih evropskih prestižnih hotela. Domaći kupci za sada ovaj nameštaj visoke klase mogu pronaći u katalozima ili salonu u Pranjanima.

Izvor: GMpress

Prethodni članakDveri: Slučaj Miodraga Jaćimovića Šmeka
Sledeći članakZbog napada na sudiju na Borčevoj utakmici, predsednik Zlatibora izbačen iz košarke

2 KOMENTARA

 1. Zeljka Gutic?!

  Zeljka Gutic je i dalje u ovoj fabrici….?!

  zena koja je sve modele stolica i namestaja u Rankovoj fabrici iskopirala sa sajmova namestaja u Kelnu, pa ih tuzili za kradju autorskog prava za nekoliko modela….pa im Nemci otkazivali porudzbine,

  Zeljka koja je oterala sve iole kvalitetnije i obrazovanije zaposlene iz fabrike

  ta Zeljka je direktor?!

  dzaba krecite onda prijatelji…dzaba krecite

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here