Gornji Milanovac dobija prvu visokoškolsku ustanovu – studijski program Grafičko inženjerstvo i dizajn

3
1098

GORNJI MILANOVAC – Akademija strukovnih studija Šumadija iz Kragujevca donela je odluku da akredituje novi studijski program: Grafičko inženjerstvo i dizajn. Ovaj program bi se akreditovao u okviru novog odeljenja koje bi bilo formirano u Gornjem Milanovcu.

Tim povodom danas je u svečanoj sali opštine Gornji Milanovac održana prezentacija studijskog programa, kojoj su prisustvovali predsednik opštine Dejan Kovačević i milanovački privrednici iz domena grafike i štampe.

Upravo smo održali sastanak sa privrednicima kako bismo im predstavili naše ideje i da proverimo koliko one ispunjavaju neka njihova očekivanja. Nakon njihove povratne informacije ulazimo u proces akreditacije, dokumentacija je već spremna, tako da se nadamo da će već od 2023/2024. akademske godine biti upisana prva generacija. Vaš grad će dobiti visokoškolsku ustanovu – poručio je Milan Đorđević, profesor Akademije strukovnih studija Šumadija.

Predsednik opštine Dejan Kovačević ocenjuje da je Gornji Milanovac pogodno tle za ovaj obrazovni profil i da bi otvaranje ovakvog studijskog programa omogućilo da se kroz sistem dualnog obrazovanja školuju kadrovi za potrebe pre svega firmi iz Gornjeg Milanovca, ali i šire okoline.

Imali smo priliku da od predstavnika privrede čujemo šta su njihove potrebe. Mi smo već krenuli sa srednjoškolskim obrazovnim profilom iz sfere grafičkog dizajna i sada to nastavljamo sa akademskim studijama. Ono što je interesantno je to da upravo privrednici insistiraju na modelu dualnog obrazovanja, iako to za njih znači da mogu imati neke dodatne troškove kao kompanije. Međutim, njima je cilj da se svaki student na licu mesta, u samoj firmi, upozna sa procesom proizvodnje i da se nakon završetka studija tu i zaposle. Mi planiramo da ovaj smer zaživi ovde u Gornjem Milanovcu i da pored milanovačkih, privučemo i mlade sa strane – rekao Kovačević.

Studijski program Grafičko inženjerstvo i dizajn trajaće tri godine, a po završetku studija studenti će steći diplomu sa nazivom Strukovni inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna. Na ovom interdisciplinarnom studijskom programu kao dve glavne stručne oblasti biće zastupljeni Tehnološko inženjerstvo i Primenjena umetnost i dizajn.

Pored predmeta iz dve glavne oblasti, biće zastupljeni i predmeti iz oblasti računarskih, matematičkih, filoloških i organizacionih nauka i menadžmenta i biznisa. Upravo interdisciplinarnost predviđenog studijskog programa trebalo bi da omogući sticanje kvalitetne široke mreže primenljivog znanja.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGradski derbi i praznik košarke u subotu u Čačku
Sledeći članakSin (25) dilovao drogu, otac (54) napao policajce prilikom hapšenja

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here