Gornji Milanovac dobija Srpsko-vikinški avantura park za decu?

1
2041
Primer kako bi mogla da izgleda kapija (Foto: Print screen / Urbanistički projekat)

GORNJI MILANOVAC – Gornji Milanovac bi mogao da dobije atrakciju namenjenu najmlađima, shodno urbanističkom projektu koji je bio na javnom uvidu pred kraj januara. Naime, razmatra se gradnja Srpsko-vikinškog avantura parka za decu, neposredno uz Kuću srpsko-norveškog prijateljstva (restoran Norveška kuća).

Kako piše eKapija, planira se opremanje sadržajima za rekreaciju i igru dece: „zip line“, viseći mostovi, penjalice i ostali sadržaji za aktivni boravak dece. Projektovane su drvene kuća za igru u srpskom i vikinškom stilu, drveni mostovi, norveške barke, poligon sa spravama i mrežom, teren za mini pič, koji bi tokom zimskog perioda bio klizalište.

Deo pod šumom u severnom, severo-istočnom i istočnom delu kompleksa, planira se za uređenje, opremanje i obeležavanje staza i osvetljenje, kao i projektovanje drvenih stolova i klupa za sedenje sa nadstrešnicom.

U istočnom delu u blizini Restorana srpsko-norveškog prijateljstva planira se igralište sa mekom podlogom za decu.

U severnom delu kompleksa u blizini javnog parkinga, korišćenjem konfiguracije terena planira se vodena površina – veštačko jezero sa predstavom aždaje i fontana.

U planu je i gradnja biletarnice i suvenirnice.

Prvi objekat je namenjen za prodaju karata i suvenira i pored te dve osnovne namene sadrži ostavu i wc za zaposlene. Objekat ima pešački prolaz za posetioce i korisnike avantura parka i deli objekat na dve celine. Ulaz kroz objekat u kompleks je predviđen sa parkinga sa pristupne saobraćajnice – Ulice Nikole Milićevića Lunjevice. Objekat ima dva ulaza, jedan je namenjen za korisnike usluga, dok je drugi namenjen za ulaz za zaposlene.

Drugi objekat – bilteranica nalazi se na drugom delu parcele i do nje se pristupa preko parkinga sa pristupne saobraćajnice, Ulice Petra Kočića. Objekat ima dva ulaza, jedan je namenjen za posetioce i korisnike avantura parka, dok je drugi namenjen za ulaz za zaposlene. Pored osnovne namene objekat sadrži ostavu i wc za zaposlene.

Ceo kompleks treba da ima motive povezane sa srpskom i norveškom kulturom i mitologijom u vidu figura, drvenih kućica i barki.

Plan je da se ceo kompleks ogradi drvenom ogradom sa „vikinškom“ kapijom i osmatračnicom, a parking prilagodi planiranoj nameni i potrebnim kapacitetima.

Kompleksu restorana Srpsko-norveškog prijateljstva pristupa se preko Ulice Nikole Milićevića Lunjevice sa sevrozapadne strane i preko Ulice Petra Kočića sa južne strane. U javnoj zoni kompleksa izgrađeni su parking prostor za posetioce – do 20 parking mesta i parking za zaposlene na delu parcele u blizini objekta gde je ekonomski ulaz.

U zoni severozapadnog ulaza u park planira se proširenje postojećeg parkinga na ukupno 9PM za automobile i 6PM za autobuse. U zoni južnog ulaza takođe se planira proširenje postojećeg parkinga na ukupno 10PM za automobile.
Uz ulicu Petra Kočića planira se rekonstrukcija postojećeg parkinga sa izgradnjom trotoara -13PM za automobile.

Osim u zonama ulaza i parkinga u ostalom delu parka dozvoljen je samo pešački saobraćaj. Postojeće pešačke staze se zadržavaju kao i trotoari oko objekata uz potrebnu rekonstrukciju. Planira se izgradnja novih pešačkih staza koje treba da povežu postojeće i planirane objekte i planirne sadržaje unutar parka.

Investitor je Opština Gornji Milanovac, a obrađivač urbanističkog projekta Infoplan doo Aranđelovac.

Izvor: eKapija

Prethodni članakČačak 94 pobedom u Beogradu prekinuo niz od četiri vezana poraza
Sledeći članakMalinari traže od hladnjačara da do 5. marta znaju otkupnu cenu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here