Grad opustošio zasade u čačanskim selima, u pojedinim voćnjacima stopostotna šteta

0
702
Grad u Miokovcima načinio veliku štetu; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – U čačanskim selima zbraja se šteta nakon sinoćnjeg nevremena praćenog gradom, koji je uništio dobar deo voća i povrća.

Aleksandar Stojanović iz Miokovaca voće uzgaja na površini od osam hektara.

Na parcelama gde je bio pun rod ima mnogo štete. Grad nije padao istim intenzitetom, a šteta se kreće od 20 do 70 odsto – rekao je on.

Stojanović je jedan od retkih voćara koji je nakon prošlogodišnjeg grada osigurao svoje zasade.

Država vraća 70 odsto vrednosti polise, tako da me je ta prošla godina naterala da osiguram yasad. Da to nisam uradio ove godine bi bio u problemu – istakao je Stojanović.

Ivan Topalović pod jabukama, šljivama, kajsijama i trešnjama ima nešto više od 10 hektara.

Stradalo je 100 odsto roda. Grad je padao oko 10 minuta i bio je veličine oraha – naglasio je Topalović.

Protivgradni strelac Vojkan Tomić kaže da je sinoć ispalio 10 raketa i smatra da je trebalo da ispali i preostalih sedam.

U momentu kada smo trebali da imamo još dejstava desila se zbrana zbog preleta aviona. Kad je zavrana mogu da padaju sante leda nema pomoći. Što se tiče radio veze, 50 odsto strelaca nema nikakvwe radio veze. Desi se da izdaju komandu i mi međusobno prenosimo – objasnio je Tomić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević kaže da postoje problemi u funkcionisanju radio veze između radarskih centara i strelaca.

Sve to u budućnosti mora da se otkloni i ono što je ministaratvo pokrenulo jeste automatizacija protivgradnih stanica i to bi trebalo da reši probleme koji nastaju – rekao je Bogićević.

Podseća da je Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo pet okruga, među kojima je i Moravički, sa subvencionisanjem premijer osiguranja sa 70 odsto.

To je jedan od načina na koji možemo pomoći, plus neke lokalne samouprave poput Gornjeg Milanovca subvencionišu osiguranje. Na taj način poljoprivrednici imaju mogućnost da budu besplatno osigurani, 70 odsto od ministarstva i 30 odsto od lokalne samouprave – naveo je Bogićević.

Bogićević je rekao da se zasadi od vremenskih neprilika mogu zaštiti pomoću protivgradnih mreža, koje ministarstvo takođe subvencioniše.

Nakon jučerašnjeg nevremena, led se na pojedinim parcelama zadržao više od 15 sati.

Izvor: MNA

Prethodni članakProtivgradna raketa pala na krov kuće u okolini Čačka
Sledeći članakKućna pomoćnica optužila vlasnika poznate čačanske firme i njegovu suprugu da su je zarobili, vezali i zverski mučili!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here