Građani Čačka dobijaju više od 15.000 kanti i kontejnera za primarnu selekciju

15
2074

ČAČAK – Grad Čačak i JKP “Komunalac“, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije i Kraljevine Švedske, a u okviru EISP2-Programa za razvoj infrastrukture u životnoj sredini, realizuju drugu fazu Implementacionog plana za uvođenje primarne separacije komunalnog otpada u Čačku.

Cilj je da se procenat primarne selekcije u gradu sa sadašnjih 65 odsto kod stanovništa i 80 odsto kod privrede podigne na 100 odsto, što bi trebalo značajno da doprinese pozitivnom uticaju na životnu sredinu. Procentom pokrivenosti primarne selekcije od 100 odsto, Čačak bi postao prvi grad koji uspeva da realizuje apsolutnu zastupljenost primarne selekcije u svojoj sredini.

Potrebno je napomenuti da je za realizaciju projekta ovog značaja i obima, u organizacionom i tehničkom smislu, došlo do značajnog podizanja troškova za naše preduzeće i grad Čačak, a da će se krajnji benefit ovih napora videti u smanjenju ukupnih troškova poslovanja, samim smanjenjem otpada koji se ne može reciklirati, kao i smanjenjem potrebe odvoženja mokrog otpada na Regionalnu deponiju Duboko – navode u “Komunalcu“.

Kako je predviđeno ovim programom, za Čačak je opredeljeno 15.164 kante od 240 litara, plave boje, namenjene za primarnu selekciju u individualnim domaćinstvima, odnosno 392 kontejnera od 1,1 m3 za suvi otpad i 248 žutih kontejnera za staklenu ambalažu namenjenih za postavljanje na javnu površinu kod objekata za kolektivno stanovanje.

Do sada je u “Komunalac“ stiglo 10.000 plavih kanti od 240 litara, za individualna domaćinstva, odnosno 96 komada plavih kontejnera od 1,1m3 za primarnu selekciju, namenjenih za koletivno stanovanje, a u narednom periodu se očekuje sukcesivna isporuku do konačnog broja potrebnih posuda.

Poštujući utvrđenu dinamiku, prva podela kanti za individualna domaćistva, korisnicima usluga, se očekuje u junu mesecu, nakon usklađivanja rasporeda i dobijanja potrebnih saglasnosti. Sa svakim domaćinstvom će biti zaključen ugovor o korišćenju posuda. Uzimajući u obzir kompleksnost realizacije ovog programa koji zahteva maksimalno angažovanje svih učesnika u implementaciji istog, detaljno će biti objašnjen princip, način korišćenja, odnosno vrste otpada po vrstama posuda – ističu u “Komunalcu“.

Kod kategorije stanovništva “kolektivno stanovanje“, biće uređena detaljna uputstva i istaknuta na oglasne table u ulazima a flajeri ubačeni u svako poštansko sanduče u zgradama. Nove posude će biti postavljene na lokacijama pored postojećih kontejnera za mokri otpad. Svaka posuda će biti jasno naznačena za koju vrstu otpada se koristi.

Po završetku realizacije, svaka lokacija bi trebalo da imaju posude za mokri, suvi otpad i posudu za staklenu ambalažu.

Korisnicima kategorije “Individualna domaćinstva“, domaćinstvima koja već poseduju posudu za mokar otpad, dele se plave kante od 240 litara, uz ugovor i odštampana detaljna uputstva o načinu i vrsti otpada koji se u njih odlaže, kao i sa utvrđenim rasporedom pražnjenja posuda. Ugovorom će se tačno definisati preva i obaveze ugovorenih strana.

Pored jasnih uputstava, koje će putem odštampanih flajera dobiti korisnici usluga, sprovešće se niz aktivnosti na promovisanju ovog projekta, kroz razne medijske kampanje, bilborde i info pultove, koje za cilj imaju informisanje i podizanje nivoa svesti o značaju primarne selekcije naših sugrađana – zaključuju u JLP “Komunalac.

Izvor: Morava info

Prethodni članakČačanin doneo bod reprezentaciji Srbije protiv Belgije na U17 Evropskom prvenstvu
Sledeći članakTodorović se ne slaže sa odlukom da Banjski potok može da se posećuje samo uz pratnju turističkog vodiča

15 KOMENTARA

 1. Super, samo moze li bilo sta dobiti lokalna samouprava naprimer najvece selo u opstini a najzaostalije MRCAJEVCI , u 21 veku bez VODE, KANALIZACIJE, PUTNE MREZE, STOCNE PIJACE, sto neplanskom gazdovanju opstine sto nesposobnim prestavnicima mz, koji su uglavnom tu iz profiterstva ….presednik opstine bi moralo da se pozabavi radom tih nazovi prestavnika mz, .

 2. Ko cce da ih deli narodu, Pero Doman hahaha.
  Konacno da mu vidimo ledja svi, pa i u sns-u. Dosta vise….

 3. Kese sa reciklažnim sadržajem bacaju zajedno sa običnim komunalnim otpadom.Koji ga djavo odvajamo?Nije prvi već x-ti put@

 4. U centru grada nam jos niste podelili ni kante za mokri otpad kako ga nazivate evo vec 3 godine. Staru kantu smo vam vratili jer se raspala i dobili smo revers i obecanje da cemo dobiti novu ali ona stize vec 3 godine i nikako da stigne. Sad delite za suvi otpad. Odlicno tu cemo koristiti za sav otpad dok ne stignu obecane kante sto putuju 3 godine.

 5. Ništa ovo neće pomoći čistoći grada. Mi više volimo da bacimo smeće pored kontejnera. To nas podseća na vrzine od kojih smo otišli. Imamo prilike da vidimo i kontejnere i oko njih.

 6. Cini mi se da je ovo treci ili cetvrti pokusaj da se ovako nesto sprovede…
  Aj da vidimo ovaj put dokle cete dogurati…
  Sa obzirom kako se ophodite prema naseljima sa pojedinacnim domacinstvima tesko da ce biti boljitka…

 7. Projekat je jako dobar al problem je sto ce partijski paraziti i na ovom projektu da sebi ture pare u dzep na tenderu..

  • JKP Komunalac““
   Ovde je bio međunarodni tender, finansiran iz IPA fondova EU. Nije ga raspisivao ni JKP „Komunalac“ ni grad Čačak.
   Mi smo samo uradili dobar projekat, konkurisali i prošli…..Realizacija je u toku, a deo opreme već stigao.

   • Postovanje,

    Cetiri godine kao novi korisnik, a nakon kupovine kuce, pokusavam da dobijem tu kantu, naravno sve vreme odvajamo otpad u plave kese, placamo racune, a nakon ove realizacije od 10k dobijemo info da tih kanti nema, isti info dobijemo nakon svake donacije gradu. Kako covek da poveruje u bilo sta kad grad nije sposoban da odradi ovako banalnu stvar za ekologiju…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here