Grci menjaju pravila na plažama: Gde ćemo ovog leta moći da raširimo suncobran i peškir?

4
1414

Omiljena destinacija srpskih turista najavljuje nova pravila. Vest da u Grčkoj više neće biti plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir, dobra je i za turiste iz Srbije i za građane Grčke koji su tu inicijativu pokrenuli prošle sezone, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

  • Moram da kažem da je ovo inicijativa, jer je još uvek nismo dobili zvanično, ali neki mediji su već preneli u Grčkoj i ovde, pa da verujemo da će to zaista tako biti – rekao je Seničić u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njegovim rečima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima, ležaljkama – onim na što smo najčešće navikli.

  • Na plažama u posebnim celinama, takozvanim ‘ekološkim natur’ sredinama, a ima ih i na severu Grčke gde boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 odsto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupna svima – rekao je Seničić.

Na pitanje da li će to uticati na porast cena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike.

Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da koristite ležaljku uz suncobran i nije bilo obavezno plaćanje, već da konzumirate nešto sa bara.

  • Ali svakako, taj trošak koji je, recimo, na nivou tri do pet evra bio dnevno, sada će se to smanjiti i to nije tako mali iznos – rekao je Seničić i dodao da bi to trebalo da zaživi od ove sezone.

Za turiste je važna informacija i da je od 1. januara ove godine Grčka uvela i izmene o boravišnim taksama. Sada se taj raspon kreće od 1,5 do 10 evra.

  • I do sada smo imali te takse, koje su bile negde 50 odsto jeftinije, negde čak tri puta. Najjeftinije i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu, po jednom apartmanu, dakle ne po osobi, nego po smeštajnoj jedinici. Dakle pet evra za 10 dana, sada je to 1,5 evra dnevno, znači biće 15 evra, nije drastična razlika – rekao je Seničić.

I hotelske usluge će, navodi Seničić, poskupeti za onoliko koliko je taksa.

  • Od hotela sa dve zvezdice gde je to tri evra, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 evra, ali govorimo o sobama. Dakle, o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela – naveo je Seničić.

Aranžmani za leto počeli su da se prodaju još u oktobru. U pojedinim agencijama ostalo je tek po neko mesto za određene destinacije u Grčkoj. I to pre 22. februara, kada počinje Sajam turizma.

  • Aranžmana još uvek ima, ne možda u tako velikoj meri, ali su oni negde između 30 i i 40 odsto u odnosu na cene koje će važiti u samoj sezoni. Ljudi to znaju, prepoznali su, plaćaju te aranžmane u velikom broju. To je otprilike sličan broj, nešto malo više nego što je bilo prošle godine – rekao je Seničić.

Izvor: RTS

Prethodni članakZnačajan deo teritorije Čačka u ponedeljak na nekoliko sati ostaje bez struje
Sledeći članakLokalizovan veliki požar u naselju Šebeci

4 KOMENTARA

    • Sta fali parizeru? Bas me zanima. Jos je sad dobio na popularnosti, jer ga je promovisao VUCKO. Ziv nam bio. I jos poduprli negativni komenri, pa se jede u inat. Prijatno nam bilo. Parizer je superiska. E sad napred „kontra botovi“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here