Grujičić o akušerskom nasilju: Ako sada krene lov na veštice, niko neće hteti da bude ginekolog

5
720

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da unutrašnja kontrola još nije dala zaključak u vezi sa akušerskim nasiljem u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Kako je rekla Grujičić, kolege su zahtevale da svi učesnici, uključujući i načelnike odeljenja daju svoje izjave, što je obavljeno juče, a zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će u te izjave imati uvid u toku današnjeg dana.

Ona je za Tanjug rekla da se oglasila i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo i naložila spoljašnju stručnu kontrolu koja je, napominje ona, uvek dobra da se uradi zato što ona daje objektivnost, dolaze ljudi koji nikoga ne znaju i mogu objektivno da sagledaju šta se desilo.

  • Razlikuju se izjave pojedinih zaposlenih, ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, ima onih koji su dali malo drugačije izjave. Ja u ovom trenutku ne želim da prejudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti tužilaštvo, na to ja ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije – izjavila je Grujičić.

Ministarka kaže da prva adresa na koju porodilje, koje su bile izložene akušerskom nasilju, treba da se jave jeste direktor ustanove koji je dužan da naloži unutrašnju stručnu proveru kvaliteta, zatim Ministarstvu zdravlja preko mejla kako bi se aktivirala zdravstvena inspekcija koja izlazi na teren i analizira sve što se desilo, a nakon toga se vrši spoljašnja stručna kontrola.

  • Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi, jer ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u određenom procentu koji je dozvoljeni procenat, mi treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta. Jasno je da najkomplikovanije trudnoće najčešće dolaze u Narodni front – navela je ona.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakSEOS pred protest u Čačku: Politička ili bilo koja druga opredeljenost nam ne stavlja filtere na respiratorne organe
Sledeći članakKo je sve nominovan za Oskara?

5 KOMENTARA

  1. Činjenica je i da lekara nema dovoljno, i nije isto kada jedan ginekolog porađa jednu ženu i kada jedan ginekolog treba da porodi istovremeno 5 žena,što se nikad ne zna, ali takođe je neprijatno da neko vređa i viče na majku koja treba da donese zdravo dete na svet, kome se svi raduju, porodica,prijatelji…, samo se nadam da nakon ovakvih ispovesti trudnice ne odluče da se više ne porađaju bez obzira na pomoć države, nije sve u novcu i u onome samo rađajte da Srbija ne ostane pusta!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here