Ilić: Milionske prevare sa ekološkim taksama, država se guši, a oni se “češljaju“

1
457

ČAČAK – Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pred javnost je izneo činjenicu da je od dolaska Vučića na vlast do danas od građana naplaćeno 500 miliona evra na ime ekološke takse.

Ove godine, kako je naveo, dokazano je da se taj novac troši nenamenski, budući da je Srbija među najzagađenijim zemljama na svetu, a naši gradovi su u dužem vremenskom periodu na samom vrhu najzagađenijih.

Velimir Ilić je postavio pitanje na šta je utrošen taj novac.

Niko ne zna da objasni u šta se uložilo u Beogradu, zašto nije rešena gasifikacija u Valjevu? Zašto je Užice među najzagađenijim gradovima? Zašto je dozvoljeno da se pale gume i ostali otpad u Kosjeriću? Zašto nema postavljanja i čišćenja filtera u Smederevu, Obrenovcu, Lazarevcu, Kostolcu i zašto Bor umire? Da li će neko za to odgovarati? Ko su ljudi koji dovode najprljaviju tehnologiju u Srbiju? Da li su to državnici ili mafija?

On je naglasio da se svuda po Beogradu seku i uništavaju zelene površine da bi na njihovo mesto došle nove zgrade, i objekti razne namene.

Srbija se guši! Da li se bilo gde u Srbiji rade studije uticaja na životnu sredinu pre početka građevinskih radova, pre izdavanja dozvola za nove fabrike? Da li postoje takve studije recimo za Zrenjanin gde je fabrika guma, za Čačak, za bilo koji grad gde dovode prljave tehnologije? Uvedena je akciza za struju od koje je trebalo uraditi rekultivaciju područja gde se vadi ugalj. Da li je to negde urađeno? Koliko godišnje država zaradi od tih akciza? Naplati se na godišnjem nivou oko 17 miliona evra i šta se uradi sa tim novcem? Na šta se taj novac potroši?! Je l’ to trošite na plaćanje podobnih kada ih zapošljavate u javna preduzeća? Smatram da ova neodgovorna vlast mora da podnese račune narodu – kako su potrošene pare, gde su potrošene, ko ih je potrošio i zašto dozvoljavamo da naš glavni grad bude najzagađeniji glavni grad na svetu. To je bruka! – rekao je Ilić.

Velimir Ilić se u svom izlaganju osvrnuo i na događanja na Kosovu.

Sve ovo se događa sad sa otvaranjem pruga i puteva prema Kosovu, to je sastavni deo Mini Šengena koji će nam doći glave. Mini Šengen ima za cilj da potpuno razbije Srbiju. To će potpuno bi razoriti Srbiju i ovo malo privrede koje imamo. Ovo što radi aktuelna vlast nigde u svetu ne bi smelo da se događa. Sa ovolikim aferama koje se zataškavaju, sa „mini Šengenom“ koji će potpuno uništiti Srbiju, sa ovim zagađenjima, sa nenamenskim trošenjem para… ova zemlja nema budućnost. Zato su promene neophodne! Promene sad, sutra je već kasno. Svaki dan ovog režima koštaće Srbiju decenije. Potrebno je izaći na izbore i pogaziti ih, jer sve ovo što rade je protiv naroda i protiv Srbije – istakao je lider Nove Srbije.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, je, kako se izrazio, govorio o ekologiji u politici.

Da bi sve ovo što gospodin Ilić govorio moglo da se realizuje, režim je odlučio da mu nije dovoljna samo izborna krađa, nego je odlučio da pređe na viši nivo, hoće da napravi politički inžinjering i da potpuno upodobi političku scenu Srbije – rekao je on.

U svom izlaganju izveo je dokaz da aktuelna vlast čini sve kako bi na izbore izvela samo podobne grupacije, a one koje smatra istinskom opozicijom na sve načine pokušava da spreči.

On je naveo da je predizborna koalicija “Narodni blok“ na svim elektronskim glasilima sa nacionalnom pokrivenošću do sada stigla do 40-ak sekundi pojavljivanja, dakle ni ceo minut za dva meseca predstavljanja. Ni u štampanim medijima, kako je naveo, situacija nije mnogo bolja.

Ukupno smo imali pet objava u celokupnoj štampi za dva meseca naših političkih aktivnosti. “Narodni blok“ je za ova dva meseca održao više od 20 tribina, skupova, razgovora sa biračima, a ni u jednoj lokalnoj samoupravi nismo dobili prostor za svoje skupove. Svakoga koga su videli na našim tribinama su kontaktirali i dali mu ponude. Nekome direktorsko mesto, nekome zaposlenje, nekome da će izgubiti posao… I na taj način pokušavaju da nas spreče da izađemo na izbore – kaže Parović.

On je naglasio da se ova koalicija obratila svim relevantnim institucijama koje se bave stanjem demokratije, praćenjem izbora, ljudskim pravima.

Poslali smo ovaj dopissvim evropskim i domaćim institucijama koje se bave time. Da ne bude da se žalimo, mi želimo da ukažemo na ono što se ovde događa – ovo više nije izborna krađa, već izborni inženjering. Nećemo odustati od izbora, ali ćemo ovakve stvari isterati na čistac. Nek se Vučić ne raduje što se jedan deo opozicije odlučio na bojkot! Zagorčaćemo mu život! Nismo naivni da ne vidimo šta se valja iza brega, niti da vidimo šta se dešava u Crnoj Gori, gde Vlada donosi jedan zakon koji je kontra svake civilizacijske logike da se SPC oduzima imovina, kako bi se SPC iznurivala kako ne bi mogla na proleće da reaguje kada se bude potpisivao taj sveobuhvatni sporazum sa lažnom državom Kosovo – zaključio je Parović.

Izvor. Morava info

Prethodni članakMoguć uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Moravskog koridora
Sledeći članakPovodom koronavirusa izdato uputstvo na kineskom za Zavod za javno zdravlje u Čačku: 查查克市公共卫生局

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here