Ilija Čvorović u ministarstvu vojnom

0
437

Piše: Filip Švarm, Vreme

Koliko puta ste upozorili sugovornika da mu nešto želite reći ali da to nije „za telefon“? Šaljete li važnije poruke preko Vibera, WhatsApp ili nekog drugog digitalnog servisa za koga su vam rekli da ga je teže provaliti? Jer da fascinacija građana Srbije službama i prisluškivanjima ima realno utemeljenje, još jednom je dokazao ministar vojni, Aleksandar Vulin.

Naravno, riječ je o njegovoj „reakciji“ na napisan, ali ne i objavljen autorski tekst bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca u „Nedeljniku“. Kako li ga se dokopao Vulin? Poslala mu tetka iz Kanade, na primjer? Ili – što je kudikamo bliže zdravoj pameti – tako što vojna ili neka druga služba drže Šutanovca na mjerama? Naime, nije prvi put da ortaci iz aktualnog režima demonstriraju da raspolažu tuđom korespondencijom: Goran Vesić je u julu prošle godine mahao internim mejlovima između urednika N1 Jugoslava Ćosića i novinara ove medijske kuće.

Ma koliko gadan ukus ostavlja saznanje o špijuniranju političkih neistomišljenika, još ogavniji je Vulinov pokušaj da kontrolira štetu. Ovaj Ilija Čvorović iz ministarstva vojnog sada tvrdi da je riječ o „gruboj grešci“, odnosno, o „reakciji“ na Šutanovčev intervju u „Kuriru“. Na činjenicu da tu nema ni naznake o srpsko-ruskim odnosima za razliku od neobjavljenog teksta u „Nedeljniku“, Vulin ne daje ni pet para. Može mu se: taj čovjek je okopavao Koluvijine rotkvice u Jovanjici, hvatan je u dodjeli para fantomskim nevladinim organizacijama, stan kupovao parama čuvene tetke iz Kanade… Zapravo, nema toga što je ministar vojni dotakao, a da se to nije pretvorilo u skandal i aferu.

I taman kad netko pomisli da ga više ništa od Vulina ne može iznenaditi, prevari se.

„Lažov kakav je Šutanovac i ne može drugačije nego da misli da svi lažu“, kaže ministar vojni.

Čovjek, dakle, za koga čitava zemlja zna da je javno, u kameru, lagao da je služio vojni rok i da se kao dobrovoljac javio u kasarnu u Bubanj Potoku za vrijeme NATO bombardovanja, ali da je vraćen kući jer vojsci nisu trebali pješadinci, ima obraza da nekog nazove lažovom! Zaista, za ovo ipak treba biti Aleksandar Vulin, glavom i bradom.

Što je do jučer bio poligraf, danas su krivične prijave protiv sebe samog. Ministar vojni najavljuje da će poput njegovog vrhovnog komandanta presaviti tabak i lično tražiti istragu nadležnih organa. Da li će to išta rasvijetliti i objasniti? Jasno je da neće i da će ovo prisluškivanje političkog oponenta uskoro zatrpati neka nova afera bez razrješenja i sudskog epiloga. A i kako bi moglo drugačije? Zna se dobro da Vulin, njegov vrhovni komandant i ostali iz naprednjačkog tabora odavno igraju na grobovima državnih institucija i javnog mnijenja.

Zatukli su ih zajednički.

Izvor: Vreme

Prethodni članak“Srbija 21“ i “Čačak je naš“: Izborni uslovi daleko od poštenih, ali borba je neminovnost
Sledeći članak“Triptih o radnicima“ u velikoj sali Gradske biblioteke

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here