Ima li Boris Tadić šansi na predsedničkim izborima i kolike bi one bile ako bi se kandidovao

15
710

Ako bivši predsednik Srbije Boris Tadić odluči da se ponovo kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, mogao bi da računa na glasove pojedinih birača socijalista.

Kako piše list Danas, među njima Tadić ima najveću podršku posle šefa socijalista Ivice Dačića i predsednika SNS Aleksandra Vučića.

S druge strane, Tadić nije naročito popularan među glasačima dve opozicione grupacije koje imaju najveći rejting za republičke izbore – koalicije „Ujedinjena Srbija“, i zeleno-levog bloka „Moramo“.

Ovo pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja jedne nevladine organizacije, u koje je Danas imao uvid. Istraživanje je vršeno tokom novembra meseca, u onlajn formatu, na uzorku od 1.525 punoletnih ispitanika sa teritorije Srbije, bez Kosova i Metohije, a ispitivali su se stavovi o aktuelnim društvenim temama, kao i o političkoj podršci za predstojeće izbore.

U delu ispitivanja kako bi građani glasali na predsedničkim izborima, anketa je ponudila širok spisak potencijalnih kandidata od kojih bi ispitanici birali do tri kandidata koje bi najviše voleli da vide na glasačkom listiću.

Među brojnim imenima (a bilo je ponuđeno 30 nestranačkih ličnosti i političara), Tadić je uzeo šest odsto ukupnih glasova. Da li će se njegovo ime i naći na izbornom listiću – još nije poznato.

Lider Socijaldemokratske stranke i u dva mandata šef države Boris Tadić, na izbornoj skupštini SDS održanoj tokom vikenda, najavio je izlazak svoje stranke na parlamentarne izbore, ali što se predsedničkih izbora tiče, Tadić još nije doneo odluku ali je naveo da „će morati ozbiljno da razmisli o kandidaturi“, jer mu drugi opozicioni kandidati „ne ulivaju poverenje“.

U poređenju sa merenjem podrške koju bi Tadićeva SDS mogla da dobije na parlamentarnim izborima, pomenuto istraživanje je pokazalo da bivši predsednik Srbije evidentno ima neuporedivo veći lični rejting od rejtinga njegove partije.

SDS, koja u ovom istraživanju stoji na 0,93 odsto u koaliciji sa Novom strankom, ima najveće uporište birača u Beogradu, gde je rejting ove koaliciji značajno bolji – na 1,95 odsto.

Ipak, lični ugled lidera SDS, iako se često u medijima govori da ne bi imao realne šanse, ima čvrsto uporište i „njegova baza potencijalnih birača je prilično duboka“, kako se navodi u analizi rezultata ovog istraživanja.

Među ispitanicima koji su označili Borisa Tadića kao jednog od favorita na predsedničkim izborima ima praktično svih demografskih grupa, uključujući i dobru podršku među biračima socijalista, gde Tadić ima najveću podršku nakon Dačića i Vučića, kako pokazuju rezultati istraživanja, a piše Danas.

Kao najveća prepreka da Boris Tadić ostvari značajniji rezultat na predsedničkim izborima navodi se to što on zapravo ima nedovoljno veliku podršku među onim ispitanicima koji su opoziciono nastrojeni – odnosno koji bi na republičkim izborima glasali za neku od dve najjače opozicione kolone.

Te kolone su, iako su ovo rezultati od novembra kada još uvek nije bilo do kraja profilisano ko će sa kime biti u koaliciji, ona okupljena oko SSP, DS, NS i PSG – nedavno predstavljena pod imenom „Ujedinjena Srbija“, kao i zeleno-levi blok koji će na izbore izaći pod sloganom „Moramo“.

Izvor: Danas

Prethodni članakNaučno-fantastični blokbaster na repertoaru Doma kulture
Sledeći članak“Produženi raspust je dobra stvar, zabrinjava rast broja novozaražene dece“

15 KOMENTARA

  1. Uz Tadića će biti prave demokrate a ne ovi Lutovčevi polutani za koje niko nikad nije čuo. Lutovac je prodao stranku Đilasu što je velika sramota.

  2. Pa nek se kandiduje da vidimo tu njegovu podrsku.A najavio je da ce uz njega biti ona frakcija u Ds koja je izgubila vecinu.Ne znam samo da li je mislio na Comicku i Trivanovu.

  3. Zvuči kao izmišljena nevladina organizacija i još besmislenija online anketa. A Tadić svakako treba samo da uživa kao bivši predsednik republike. Jedino što je od njega korisno je savet kako da ne izgubiš izbore. Ako je to uopšte naučio.

  4. Borise kandidujte se da imamo za koga da glasamo. Trenutna ponuda je blago je reći užasna. Nikad gora. Bili ste najbolji predsednik. Možete ponovo.

  5. Koliko je ovaj narod poremećen,pa to je strasno.Ko normalan razmislja o ponovnoj kandidaturi Borisa Tadica ? Pa jel to bese onaj bivsi predsednik sto je za vreme dok je bio na vlasti javno govorio kako nam vojska nije potrebna ?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here