IN MEMORIAM: Tihomir Levajac, Čačanin koji je bio omiljeni profesor banjalučke Gimnazije

0
1251

ČAČAK – Juče u ranim jutarnjim satima, u 85. godini preminuo je Tihomir Levajac, književnik, društveni radnik i omiljeni profesor Srpskog jezika i književnosti za generacije đaka u banjalučkoj Gimnaziji i Medicinskoj školi.

Od njega se prigodnim tekstom oprostilo Udruženje Čačana u Beogradu.

Tihomir Levajac rođen je 1937. godine u selu Kačulice kod Čačka. U Slatini je završio osnovnu školu, a potom čačansku Gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Baogradu na grupi za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Tokom gimnazijskih i studentskih dana drugovao je sa još jednim našim poznatim zemljakom, njegovim vršnjakom pesnikom Branom Petrovićem. Obojicu ih je krasila vanredna literarna nadarenost.

Svoj radni vek gospodin Levajac proveo je kao profesor u banjalučkim srednjim školama, Medicinskoj i Gimnaziji. Kod 40 školskih banjalučkih generacija, usađivao je i negovao prijateljstvo i ljubav prema vlastitom jeziku i književnosti. Bio je ponosan na svoje đake, od kojih su mnogi kasnije zauzeli odgovorne profesionalne i društvene funkcije. Po odlasku u penziju nastavio je sa plodnim književnim i društveno angažovanim radom u Banjaluci. Gradu Banjaluci je na jednoj javnoj tribini predstavio ideju da se u Banjaluci napravi „Park Ćirilice“. Iako je ideja naišla na odobravanje i iskrene simpatije još uvek čeka na realizaciju.

Pored značajnog pedagoškog rada, gospodin Levajac sa ostvario i kao vrsan pisac koji se okušao u raznim literarnim žanrovima. Njegov prvi roman „Za Sunčevim krugom“ publikovale su 1984. godine „Književne novine“ iz Beograda. Roman „Jopet sudanija“ izdat u sedam izdanja, i preveden na engleski jezik, pod nazivom „Here We Go on Trail“. Putopis „Sanjao sam Kanadu“ štampan dvojezično, u tri izdanja, na srpskom i engleskom jeziku. Knjiga drama „Brod koji nije lađa“ objavljen je u izdanju Udruženja književnika Srpske. Putopis „Sanjao sam Moskvu“ štampan dvojezično na srpskom i ruskom jeziku u izdanju „Grafid“ Banjaluka. Tu je i roman „Oproštajno pismo starog hrasta“ u izdanju „Art printa“. Knjiga „Priča koja luta svijetom“ predstavlja jedno neobično delo koje koje je prevedeno na 18 svetskih jezika. Učenicima banjalučke gimnazije u lepom sećanju ostaće knjiga „Odsjaj duha“ sa podnaslovom „Profesori i učenici banjalučke Gimnazije u anegdotama“.

Tihomir Levajac bio je društveno veoma aktivan. Osnivač je i predsednik zavičajnog udruženja „Sa Ovčara i Кablara“. Bio je član „Udruženja književnika Srbije“, i „Udruženja književnika Srpske“, a takođe i počasni član „Udruženja frulaša u Čačku“.

Komemoracija povodom smrti gospodina Tihomira Levajca biće održana u ponedeljak 31. januara 2022. godine u Banjaluci u deset časova, u velikoj sali Banskog dvora. Po sopstvenoj želji biće sahranjen u svom rodnom selu Kačulice kod Čačka u sredu 2. februara 2022. godine. Porodici, poštovaocima i prijateljima gospodina Tihomira Levajca Udruženje Čačana u Beogradu izražava svoje najdublje saučešće. Čačak, kao i Banjaluka i Republika Srpska izgubili su jednog velikog prijatelja, pregaoca, umetnika i društvenog radnika.

Izvor: Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakCene namirnica ostaju zamrznute još tri meseca
Sledeći članakOd korone preminuli muškarci iz Čačka i Lučana, raste broj pacijenata u respiratornom centru

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here