IN MEMORIAM: Verica Vera Nedeljković (1929-2023), šahovski velemajstor iz Čačka

0
488

ČAČAK – U sredu, 13. decembra, u 95. godini je preminula Verica Vera Nedeljković (devojačko Jovanović) srpska i jugoslovenska šahistkinja sa titulom Velemajstor FIDE od 1977 godine. Verica je bila šestostruka je pobednica Jugoslovenskog ženskog prvenstva u šahu. Najbolji rang imala je 1959. godine, kada je bila treća šahistkinja u svetu. Pored uspešne šahovske karijere Verica je bila i prva je žena inženjer brodogradnje u Jugoslaviji. Bila je profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala 1974. godine.

Šahom je počela da se bavi u čačanskoj gimnaziji i čačanskom šahovskom klubu Borac. Po odlasku na studije u Beograd, učlanila se u šahovski klub Crvena zvezda, u kojem je praktično bila do smrti. Bila je jedna od vodećih jugoslovenskih šahistkinja od sredine 1950-ih do kraja 1960-ih. Verica Nedeljković je šest puta osvajala Jugoslovensko žensko prvenstvo u šahu: 1950, 1951, 1952, 1953, 1958 i 1965. Pobednica je mnogih međunarodnih ženskih turnira u šahu, uključujući dva puta zaredom u Beogradu (1961, 1962). Na prvenstvu Jugoslavije u Skoplju 1950. godine dobila je titulu nacionalnog majstora. Na Međunarodnom turniru u Herceg Novom 1954. godine, ponela je titulu Internacionalnog majstora FIDE. Кako je titula Velemajstora FIDE uvedena tek 1977. godine, dobila je i nju nakon uspostavljanja, i to za rezultate postignute na Turniru kandidatkinja u Plovdivu 1959. godine, kada je bila druga. Ovaj uspeh kasnije su ponovile Milunka Lazarević i Alisa Marić i on ujedno predstavlja najveći domet srpskog ženskog šaha. Poseban uspeh Verica Nedeljković je postigla 1962. godine na šahovskom turniru u Rijeci. Tada je pobedila aktuelnu svetsku prvakinju u šahu Nonu Gaprindašvili i aktuelnu izazivačicu prvakinje Alu Кušnir.

Verica Nedeljković dva puta je bila član tima Jugoslavije na Šahovskoj olipmpijadi za žene. Na drugoj Šahovskoj olimpijadi za žene u organizaciji FIDE, održanoj u Splitu, 1963. godine, u ekipi Jugoslavije bile su Milunka Lazarević, Verica Nedeljković i Кatarina Jovanović Blagojević. Verica Nedeljković osvojila je tada zlatnu medalju dobivši svih 12 igranih mečeva. Tim Jugoslavije osvojio je drugo mesto, sa pola boda manje od tima Sovjetskog Saveza koji je bio prvi. Na trećoj Šahovskoj olimpijadi za žene, održanoj 1966. godine u Oberhauzenu, Verica je takođe bila član tima. Jugoslavija je tada osvojila 4. mesto. Učestovala je pet puta učestvovala na Turniru kandidata za određivanje izazivača za titulu Svetskog prvaka: 1955. godine (Moskva, 6. mesto), 1959. godine (Plovdiv, 2. mesto), 1961. godine (Vrnjačka Banja, 4-6. mesto), 1964. godine (Suhumi, 9. mesto), 1967. godine (Subotica, 6. mesto).

Studije mašinstva započela je 1947. godine. Diplomirala je 1955. godine kao prva žena diplomirani inženjer brodogradnje u Jugoslaviji. Magistrirala je 1974. godine. Bila je zaposlena u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, ali je radila i na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je i koautor mnogobrojnih knjiga na temu Otpornosti materijala, predmeta koji je predavala na Mašinskom fakultetu.

Pored brojnih šahovskih titula, Verica Nedeljković dobila je 2007. godine od Vlade Srbije Nacionalno sportsko priznanje za poseban doprinos i afirmaciju sporta. Od matičnog kluba u kojem je provela decenije, Crvene zvezde, 2016. godine dobila je „Nagradu za životno delo Sportskog društva Crvena zvezda”.

Verica ima dva sina, Miloša i Vladimira Nedeljkovića.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: Udruženje Čačana u Beogradu; Foto: Privatna arhiva

Prethodni članakJeftiniji i dizel i benzin, evo za koliko
Sledeći članakMijatović: Samo ozbiljan pristup otvara vrata šeste pobede

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here