Infektolog Dragan Delić: Decu ne napada misteriozni, već akutni hepatitis

0
796

Hepatitis nepoznatog porekla širi se među decom širom sveta, a infektolog Dragan Delić kaže da to nije nikakav misteriozni hepatitis, kako se pominje u javnosti već akutni hepatitis koji, kako objašnjava, predstavlja akutno zapaljenje jetre praćeno oštećenjem ćelija jetre.

Delić navodi da jetru mogu ošteti virusi i da uzrok oštećenja mogu biti i autoimune i metaboličke bolesti.

Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod dece je još uvek nepoznat naveo je Delić za Tanjug. Kako kaže to nije nije ništa novo i da smo se prvi put sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još 1995. godine.

Znamo za to, kaže, i dodaje da najviše liči na virusno oštećenje i dodaje da se kod nas i u svetu vrše i istraživanja kako bi se utvrdilo koji je to virus.

Naveo je da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi i dodao da od šest do osam odsto pacijenata na njegovom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka.

– Postoji sumnja da je reč o adenovirusu koji nam je poznat, a on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu. Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećane žlezde – naveo je Delić.

Može, navodi, da izazove i upalu mozga, pluća, kao gastroenteritis koji prate povraćanje i dijareja.

Da li se ovaj virus promenio, jer do sada nije imao osobinu da oštećuje jetru, još uvek se ne zna, kao ni to da li se možda pojavio neki novi virus – rekao je Delić.

Naveo je mnogi hepatitise preleže bez simptoma i da opasno ako ostane posledica.

Ne daju svi virusi hroničnu bolest jetre, ali bolest koja traje duže od šest meseci ostavlja za sobom oštećenja. Virus ostane u jetri, razmnožava se i daje hroničnu bolest, iako jetra ima moć regeneracije i veliku zalihu ćelija. Često nam se dešava da pacijenti sa hepatitisom dođu u bolnicu sa cirozom, a da nisu ni znali da imaju hepatitis – rekao je Delić i savetovao da se zato jednom godišnje uradi rutinska analiza krvi.

Izvor: Tanjug

Prethodni članak“Naduvan“ seo u BMV, zakucao se u drvo, a ono palo na parkirani auto
Sledeći članakJuniori Borca rutinski do polufinala završnog turnira prvenstva Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here