Inflacija u Srbiji premašila 10 odsto

0
108
Ilustracija: Shutterstock

Na mesečni rast inflacije u maju ove godine, slično kao i prethodnih meseci, najviše su uticale cene prerađene hrane, proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije i cene energenata, saopštila je NBS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u maju na mesečnom nivou iznosila 1,2 odsto, što je nešto niže nego prethodnog meseca, dok je međugodišnja inflacija bila 10,4 odsto.

Rast cena prerađene hrane u maju iznosio je 2,3 odsto, što je nešto veći rast nego u prethodnim mesecima.

Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u maju bile više za 13,5 odsto.

Cene neprerađene hrane su prvi put od početka godine u maju zabeležile mesečni pad koji je iznosio 0,6 odsto, usled sezonski uobičajenih pojeftinjenja svežeg povrća od 7,1 odsto. Na međugodišnjem nivou su cene neprerađene hrane usporile rast na 21,1 odsto, u odnosu na 24,6 odsto iz aprila.

Cene energenata su na mesečnom nivou u maju povećane za 2,1 odsto, što je najvećim delom bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na cene naftnih derivata na domaćem tržištu, čiji je rast u maju iznosio 3,7 odsto, istakla je Narodna banka Srbije.

Dodaje se da je mesečni rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) i u maju, drugi mesec za redom, iznosio jedan, što bi moglo da ukaže na nešto snažnije prelivanje troškovnih pritisaka u odnosu na prvo tromesečje.

Prema projekciji NBS, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, pod pretpostavkom da se ne ponovi prošlogodišnja suša, inflacija bi, posle dostizanja maksimuma u junu i julu, u ostatku ove godine trebalo da ima opadajuću putanju.

U granice inflacionog cilja, koji iznosi tri osto, sa odstupanjme plus ili minu 1,5 odsto, inflacija će se, po proceni NBS, najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava.

Izvor: Beta

Prethodni članakDr Tiodorović: Imaćemo miran epidemiološki period do kasne jeseni ili zime
Sledeći članakDva nova filma na repertoaru Doma kulture

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here