Istraživanje: Četvrtinu građana Srbije baš briga ko je na vlasti

1
351

Predstavljajući istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) o apstinenciji birača, sociolog Srećko Mihailović je rekao da svaki drugi birač u Srbiji kaže: “Ne izlazimo jer naš glas ništa ne može da promeni, nije važan“.

NKD je saopštia da je Mihajlović u “Napokon korisnoj debati“, u okviru Programa izborne reforme NKD-a, rekao da “četvrtinu građana baš briga ko je na vlasti, a da 14 odsto građana navodi da se plaši, jer ne može da glasa za svoje, uticaće na njihov posao, platu“.

Ima više onih koji se plaše, ali ne priznaju. Trinest odsto građana ne zna zbog čega ne izlazi na izbore – kazao je Mihailović.

Direktor CeSID-a Bojan Klačar je rekao da mlade, naročito od 18 do 24 godine, jednostavno ne zanima politika.

Ocenio je da su “ispunjena dva uslova za izlaznost na narednim izborima: važnost i takmičarska trka koja postoji“, zbog čega je naveo da očekuje da će “izlaznost biti preko četiri miliona birača“.

Političari veruju da je komunikacija sa mladima kao monolog, i da funkcioniše kao preko televizije kada se obraćaju, a kod mladih to ne prolazi. Ipak, generalno, participacija u Srbiji ispod je proseka Jugoistočne Evrope, ali je na nivou Zapadnog Balkana – naveo je Klačar.

Politikolog Boban Stojanović je rekao da razume partije koje se ne obraćaju mladima, jer su mladi najzahtevniji birači, a da uzroke apstinencije vidi i u “desetogodišnjem anti-partizmu i anti-političkoj klimi koju gradi vlast“.

Razoren je partijski sistem, postoji jedna hegemonska stranka i postoji podsticaj za razbijanje opozicionih stranaka. Vlast promoviše anti-partizam. Uprkos tome što su čuvari demokratije političke partije, dominantan narativ je ‘Partije su zlo, svi su isti’, što utiče na apstinente i njihovu brojnost – zaključio je Stojanović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSa analize stigla 372 uzorka iz Moravičkog okruga, ovo su podaci o broju novozaraženih
Sledeći članakOdluka Vlade: Dozvoljeno točenje do 60 litara goriva u kanistere

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here