Istraživanje: Plata od 80.000 dinara dovoljna za pristojan život, uglavnom je nedostižna

7
320

Politikolog koji se bavi radničkim pravima i sindikatima Nikola Tamburkovski izjavio je da niže prosečne plate od radnika u Srbiji u regionu imaju radnici u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH.

On je za Demostat rekao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji 811 evra, a da radnici u Srbiji prosečno nedeljno rade 42,1 sat, što je najviše u Evropi, odnosno šest ili sedam sati više od proseka nedeljnih radnih sati u državama Evropske unije.

Kada je reč o stavovima radnika, istraživanje koje je radio Solidariti centar u saradnji sa Demostatom pokazalo je da 70 odsto radnika kaže da bi im jedino plata od 80.000 dinara i više bila dovoljna za pristojan život, a istovremeno samo 16 odsto radnika tvrdi da prima tu platu.

Dodaje se da je polovina radnika rekla da im je mala plata najveći problem, a 22 odsto da im je najveći problem nesigurnost radnog mesta.

  • Prosečno odsustvo u radnom kolektivu u Srbiji na dnevnom nivou je 5,9 odsto. Manje odsustvuju samo radnici u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj i Poljskoj – rekao je Tamburovski.

On je ukazao da prema podacima Svetske banke Srbiju godišnje napusti 30.000 do 60.000 ljudi i da je prosek oko 45.000, pa je tako za 20 godina Srbija izgubila 14 odsto stanovništva koje je uglavnom radno aktivno.

  • Država na to reaguje vrlo ograničeno, a poslodavci ne reaguju nikako. Postoji neka matematika koja kaže da mi zbog odliva radne snage godišnje gubimo 6,7 milijardi evra – rekao je Tamburovski.

Izvor: FoNet, Demostat

Prethodni članakFaktor Malina u istorijskoj sezoni Čačka 94
Sledeći članakProglašeni najbolji recitatori Moravičkog okruga za 2024. godinu

7 KOMENTARA

  1. Dovoljno je videti oglase za slobodna radna mesta i ponudjene plate.
    Daleko je to od statistike.
    Prosek dizu rusi sa IT firmama

  2. Sigurno 90 % zaposlenih prima 80.000 din. Ali pola preko pl. spiska pola na ruke. Pa se ta druga polovina nigde ne vidi. Ne vidi se ali se zna. To nasi privrednici rade da bi njima ostalo u dzepu a da bi podvalili drzavi. I na kraju da bi na nju kukali.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here