Izložba “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ u Muzeju Hercegovine u Trebinju

0
95

ČAČAK – Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ gostuje u Trebinju sa izložbom „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ koja je u okviru „Vidovdanskih svečanosti“ otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Svečano otvaranje izložbe održano je u petak, 28. juna.

Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ upriličena je kao nastavak saradnje Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ sa Muzejom Hercegovine i Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke. Kroz ovu izložbu prvi put će su u Trebinju predstavljena dela naše velike slikarke Nadežde Petrović. Takođe, kroz dodatni sadržaj Nadeždina dela su prvi put prilagođena slepim i slabovidim licima.

Na otvaranju izložbe govorili su direktorka Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković, direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miomir Đorđević i predsednik skupštine Trebinja Dragoslav Banjak, koji je otvorio izložbu.

U okviru izložbe nalaze se posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umetničkih dela iz Spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović. Reč je o delima: ,,Bavarac sa šeširom“, ,,More“, ,,Prizrenka“ i ,,Gračanica“. Osim četiri prilagođene slike, izložena je i replika Meštrovićeve biste Nadežde Petrović nastale po modelu njenog spomenika koji se nalazi u Čačku a čiju su model u gipsu izradili učenici srednje Umetničke škole u Čačku.

Sva dela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

Ova izložba predstavlja pokretanje sadržajnije saradnje ustanova kulture Republike Srbije i Republike Srpske i rezultat je saradnje prilikom obeležavanja značajnog jubileja: 150 godina od rođenja Nadežde Petrović koju je UNESKO pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine kao i predstavljanja Trebinja kao Grada – gosta tokom projekta ,,Čačanska Rodna“ – Čačak Prestonica kulture Srbije 2023. godine.

Izložba će trajati do 17. jula.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOvo su prosečne plate u Čačku i Moravičkom okrugu
Sledeći članakPredlozi za večernji izlazak: Svirke i nastupi di-džejeva ove subote

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here