Izložba “Jutarnji let za Mesec“: Savovićev emotivni odnos prema fotografijia

0
176

ČAČAK – Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ u Čačku upriličila je u petak, 30. juna, multimedijalnu izložbu “Jutarnji let za Mesec“, autora Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije. Izložbu su pred brojnim posetiocima i poznavaocima dela Milenka Savovića otvorili kustoskinja izložbe Mirjana Racković, profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Aleksandar Kelić i zamenik direktora Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Predrag Živković.

Mirjana Racković pojasnila je zašto je Galerija izabrala da predstavi Savovićev rad i izložbu baš u okviru segmenta “Na kaldrmi“ projekta “Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“.

Fotografije kojom sa Savović bavi ima za jedan od ciljeva istovetan onima koje Galerija neguje, a to je prednost sadržajnog nad formalnim. Dakle, njegove fotografije nisu samo usko tehničko tehnološki precizne već i sadržajne, sa pričom, narativom. Kao sastavni deo projekta izložbe predstavićemo i fotomonografiju koja sadrži pored fotografija i autorske eseje o umetnosti fotografije gde se Savović osvrće na kontekst, emociju, sadržaj i sve ono što čini njegov pristup fotografiji – zaključila je Racković.

Aleksandar Kelić je naglasio izuzetnost izložbe iz pozicije koju je Savović prepoznao u promeni pristupa u odnosu na 20. vek i u odnosu na njegove početke.

Napravljen je otklon u odnosu na vreme u kome živimo, na digitalno vreme i mnoštvo mogućnosti u fotografiji, sve ono što je fotografija danas. Možemo videti i analogne i digitalne, crno bele i kolor fotografije koje su isprintane na različite materijale kao i fotografije koje će biti projektovane. Taj emotivni odnos prema fotografiji je ono što zapravo čini njega izuzetnim fotografom u srpskoj fotografiji gde ima svoje značajno mesto – naveo je on.

Izložbu je otvorio zamenik direktora Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Predrag Živković.

Zaista mi je veliko zadovoljstvo da ovu izložbu otvorim, jer je Milenko Savović i pored svog ličnog rada, značajno doprineo i kvalitetu rada naše ustanove tokom godina i nadam se da ćemo još dosta projekata realizovati u budućnosti – istakao je Živković, podsetivši da je Milenko Savović odnedavno dobitnik nagrade za životno delo Foto saveza Srbije.

Najavljeno je i da će se 27. jula održati promocija fotomonografije Milenka Savovića.

Izvor: Morava info

Prethodni članakProgram Prestonice kulture za jul: Nemanja Radulović, festivali “Uzlet“ i “Karusel“, Etno fest…
Sledeći članakMoto sport: Uspešan nastup Vranića i Dobrića na Otvorenom šampionatu Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here