Izmene prosvetnih zakona: Od sledeće školske godine maksimalno 28 đaka u odeljenju

0
269

Izmenama seta prosvetnih zakone koje je usvojila Vlada omogućava se da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i na kraju godine, kao i udaljavanje učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Srbije usvojila je u petak Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će setom prosvetnih zakona sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama – rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakPredstava “Narodni poslanik“ u Kulturnom centru
Sledeći članakStabilno stanje deteta koje je udario automobil pred protest, predsednik opštine osudio incident

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here