Izuzetno visoka koncentracija polena ambrozije u Čačku

0
286

Broj polenovih zrna ambrozije, invazivne korovske biljke sa kojom godinama u Srbiji vodimo bitke na više polja bez velikog uspeha, trenutno je u većem delu zemlje i do deset puta prešao prekograničnu vrednost koja iznosi 30 zrna po metru kubnom vazduha.

Trenutne vrednosti su još daleko od rekordne 2019. godine, kada je u Beogradu 25-26. avgusta bilo 980 polenovih zrna u metru kubnom vazduha, međutim, i sada su izuzetno visoke za sve koji su osetljivi i imaju alergijske reakcije na polen ovog korova.

Prema aplikacije koje pokazuju vrednosti koncentracije polena u vazduhu, zasićenost je u delovima Beograda, Subotici, Kragujevcu, Vrbasu, Zrenjaninu, Čačku, Kikindi, Nišu, Sremskoj Mitrovici i drugim gradovima – jako visoka, dok Loznica, Kula, Vranje, Sombor i drugi gradovi beleže visoku zasićenost vazduha polenom.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže za „Blic“ da je kiša koja je pala u većini delova Srbije zalila korov i sada je broj zrna polena ambrozije čak sedam do deset puta u prekograničnim vrednostima. Konkretno, pre dva dana je u Subotici bio 354, a u Beogradu 238, što je višestruko od granice.

Sugrađani se masovno javljaju, jer je jasno šta prekogranične vrednosti znače za alergične osobe, dok je osobama koje nisu alergične svejedno da li je 30 ili 330. Ali, zašto reagujemo na prirodnu česticu emitovanu iz prirode kao da je agens nauka još nije utvrdila. Od 2002. godine, od kada Agencija prati kretanje svih alergena, i abrozije kao jednog od najjačih, karakteristično je da su između 1. i 6 septembra najveće dnevne vrednosti. Tada cvetaju bočne grane ovog korova, a kulminacija polena u vazduhu za više godina koje smo posmatrali je tada maksimalna – kaže Mirjana Mitrović.

Iz Agencije preporučuju građanima koji su alergični na amborziju da obavezno budu na terapijama u dogovoru sa lekarima, da budu u klimatizovanim prostorijama i automobilima sa klimom. Po povratku iz prirode da promene odeću, operu kosu, dok veš ne treba da suše u spoljašnim uslovima, jer mokar veš dodatno sakuplja nevidljiva polenova zrnca.

Obavezno da svi koji imaju tegobe budu na svojim terapijama, i to nažalost mora da bude tako još mesec do mesec i po dana – poručuje Mirjana Mitrović.

Izvor: Blic

Prethodni članakPočetak školske godine i bezbednost u saobraćaju
Sledeći članakBlizu je: Koncert “Smaka“ na Gradskom trgu u Čačku 9. septembra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here