Jabuka dobro rodila, ali ima dosta oštećenja od grada i mraza

0
227

ČAČAK – Ove godine u čačanskom kraju jabuka je solidno rodila, ali na parcelama koje su tokom leta bile zahvaćene gradom primetna su oštećenja na plodovima, pa oni ne mogu ići u prvu klasu za koju hladnjačari plaćaju 24 dinara.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Radoš Bojović iz Viljuše, jabuku uzgaja na površini od dva i po hektara i uglavnom je zastupljena sorta ajdared.

Jabuku uzgajam na tri različite lokacije i sve su bile zahvaćene gradom ove godine. Zasadi su osigurani pa ćemo videti šta će biti. Upravo na tim mestima kvalitet je lošiji – rekao je Bojović za agenciju MNA.

Jabuka koja nema oštećenja predaje se u lokalnu hladnjaču, a potom se distribuira u Rusiju i na domaće tržište.

Videćemo kako će se tržište ponašati, jer sve od toga zavisi. Glavno nam je bilo rusko tržište, međutim ono se sada stišalo – naveo je Bojović.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić, kaže da se širom Srbije razlikuje prinos i kvalitet jabuke.

Možemo očekivati standardni rod, međutim ima pojedinih područja na kojima je prinos daleko umanjen kako zbog mraza, tako i zbog grada. Na čačanskom području smo imali velika oštećanja grada i mraza i izvesno je da će prinos ploda ove godine biti lošiji. Kada je u pitanju kvalitet, tamo gde su primenjene odgovarajuće mere i gde su protivgradne mreže, može se očekivati zadovoljavajući kvalitet – naglasio je Lukić.

On istiže da je najbolje skladištiti jabuke, jer će početkom naredne godine i na proleće izvozna cena biti znatno bolja.

Izvor: MNA

Prethodni članakIT, plati porez!
Sledeći članakToplo i sunčano do kraja oktobra, kada će prvi sneg i da li će biti hladna zima?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here