Janković (USPRS): Moglo bi da bude zatvoreno oko 350 malih škola u Srbiji, ugrožene i škole u Moravičkom okrugu

6
1311
Jasna Janković

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) obratila se Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se održi hitan sastanak povodom Uputstva o formiranju odeljenju za sledeću školsku godinu, a u kome se propisuje da se obrazovno-vaspitni rad od 5. do 8. razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju, što će po njihovom mišljenju zatvoriti male škole.

Predsednica Sindikata Jasna Janković rekla je za Tanjug da je problem nastao u novembru 2021. godine, kada je, kaže, bez socijalnog dijaloga promenjem Zakon o osnovnoj školi i omogućeno kombinovanje razreda u seoskim sredinama, što USPRS vidi kao nameru da se zatvore male škole.

Nama je predstavljeno da će se to odnositi na izuzete slučajeve, a nakon toga u junu ove godine stigao je Pravilnik, gde se videlo da to apsolutno neće biti izuzeti slučajevi, već da se to odnosi na kombinovanje od 5. do 8. razreda u seoskim sredinama, i to postaje problem škole i šire zajednice – navela je Janković.

Prema njenoj oceni, oko 350 malih škola u Srbiji moglo bi da bude zatvoreno, a najugroženiji su, prema njenim saznanjima, ivanjički i vranjski kraj, u kojima se nalazi veliki broj ovakvih obrazovnih ustanova.

Oko 350 malih škola u Srbiji moglo bi da bude zatvoreno ukoliko od 1. septembra Ministarstvo prosvete počne da primenjuje izmenjeni član Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa uvođenje kombinovane nastave od petog do osmog razreda. Na taj način postepeno će nestajati ne samo male škole već i mesta, pošto će roditelji decu već posle prvog ciklusa obrazovanja upisivati u osmoletke u većim gradovima – smatra Jasna Janković.

U dopisu Ministarstvu prosvete navodi se da je tema razgovora hitna izmena pomenutog dokumenta u spornim tačkama spajanja učenika od 5. do 8. razreda.

Janković kaže da je jedina poruka te uredbe da se zatvore male škole.

Očigledno je da niste dovoljno promislili o ovoj odluci, jer bi uštede bile male, a nesagledive posledice za čitav obrazovni sistem, učenike, roditelje i zaposlene u prosveti, ogromne – stoji u dopisu koje je USPRS uputila resornom Ministarstvu.

Janković navodi da je dopis sa sličnom sadržinom više puta poslat na adresu Ministarstva.

USPRS je i u junu upozorila javnost da Ministarstvo prosvete „ima nameru da zatvori male škole“.

Izvor: Morava info, Tanjug

Prethodni članakČačanin se vraća u Zvezdu
Sledeći članakKovid pacijent zbrinut u čačanskoj bolnici, sa analize stiglo 312 uzoraka iz Moravičkog okruga

6 KOMENTARA

  1. OVA yena nema pojma sa logikom
    Ovo je obrnuto da se sacuvaju te skole koje NISU RENTABILNE jer vise kostaju nastavnici koji doleze da predaju nego imati mini kombi i voziti tu decu u vece skole sto se radi svuda u svetu. Neka procita upustvo Vlade Srbije koje je NEPOGODNIJE za nastavnike.
    na kraju Platte apre svega PRAVA ucenika su takvi da LJUDI NE ZELE da budu u NASTAVI sem onih koji su pred penzijom i oni koji su NESPOSOBNI da rade neki isplativiji i unosniji posao

  2. Mi brinemo o selu i njihovim ljudima😂😂😂😂😂😂😂.
    Glasaj da od sela napravimo sumu,glasaj i imaj to na umu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here