Janković: Žene su se ohrabrile, ne žele više da ćute o nasilju

0
57

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je nesporno da su se žene ohrabrile, da više neće ćutati o nasilju i da ni ne treba da ćute.

Nakon što je posle objave sestre devojke koju je, kako je napisala, godinama fizički i psihički zlostavljao partner, usledilo više od 17.000 objava podrške i ispovesti devojaka i žena koje su bile izložene nasilju, Janković je istakla da nije neočekivano da jedan tvit, naročito u uslovima aktuelne zdravstvene krize, pokrene čitavu revoluciju.

Možemo ovo nazvati revolucijom, kojoj je bilo krajnje vreme, jer nema nijednog razloga da se žene stide nasilja i preispituju sebe – ocenila je poverenica.

Prema njenim rečima, kada bi se sumiralo zašto žene ćute o nasilju, razlog su nepoverenje i viševekovni patrijarhat, koji je žene ućutkivao.

Sama činjenica da žene više neće ćutati je veliki pomak u ovoj borbi protiv nasilja koja traje i trajaće. Sada će se nasilnici možda preispitati i odustati, ne u svim slučajevima, ali niko neće biti siguran da će žena ćutati – istakla je Jankovićeva.

Dodala je da nikada ne treba pitati zašto žena nije prijavila nasilje i navela da su žene ćutale dok nisu smogle snage da se suoče sa sopstvenim mrakom, zbog, kako je navela, „autoriteta institucija ućutkivanja, straha, nepoverenja, strukturalne diskriminacije.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU MEDIJSKOG PROJEKTA “PORODIČNO NASILJE – VELIKI DRUŠTVENI PROBLEM“, KOJI SUFINANSIRA GRAD ČAČAK U OKVIRU PROJEKTA ZA OSTVARIVANJE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Prethodni članakNova ubedljiva pobeda Borčevih kadeta
Sledeći članakDanas skoro pa proleće, od sutra sneg i zahlađenje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here