Javni čas posvećen stvaralaštvu Danila Kiša

0
162

ČAČAK – U okviru obeležavanja trideset godina od smrti velikog književnika Danila Kiša Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” organizovala je niz aktivnosti počevši od izložbe „Danilo Kiš – posle 30 godina”. Budući da se o stvaralaštvu ovog pisca govori od osnovne škole, a naročito u prvom i četvrtom razredu srednje škole, jedan od načina da se podsetimo njegovog dela i značaja u srpskoj književnosti bio je održavanje školskog časa u prostorijama Biblioteke.

Javni čas posvećen stvaralaštvu Danila Kiša održan je u Velikoj sali Biblioteke u petak, 15. novembra. Učenici Ekonomske i Medicinske škole zajedno sa svojim profesorkama Tatjanom Pajić i Jelenom Dramićanin predstavili su publici život i rad ovog velikog književnika.

Govorilo se o zbirci „Rani jadi” o čijim su kratkim pričama učenici Ekonomske škole izneli svoje utiske i zapažanja. Pripovedač se u njima obraća iz perspektive deteta pa su se učenici prvog razreda mogli lako poistovetiti sa junacima i ukazati na nijanse u značenju koje su odrasli mogli prevideti. Oni su publiku podsetili na teško detinjstvo Danila Kiša koje je imalo presudni značaj na njegovo kasnije delo.

Maturanti Medicinske škole su analizirali „Enciklopediju mrtvih” sa stanovišta teorije književnosti, fizike, filozofije i psihologije. Postavili su univerzalna pitanja koje je čovečanstvo sebi postavljalo, a na koja još nema pouzdanog odgovora. Razmatrali su osnovne motive ljubavi i smrti kroz učenje Sigmunda Frojda, bavili se ljudskom potrebom da se opiše i izmeri svet, da se sve zabeleži i tako ukine prolaznost. Govorili su o drugim ezoteričnim knjigama, potom i o ideji sveopšte povezanosti na kojoj autor insistira sa osvrtom na teorije iz oblasti fizike koje se bave ovim problemom.

Diskutovalo se o književnosti, o „opsesivnim temama literature”, o detinjstvu i smrti, o smislu života, a sve u vezi sa poetikom jednog od najznačajnijih i najprevođenijih srpskih pisaca.

Izvor: Biblioteka “Vladislav Petković Dis“

Prethodni članakAlpinisti pomažu da se promeni sat u centru Čačka (FOTO)
Sledeći članakKome je “Krušik“ zapao u dušnik

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here