Jedan od najuspešnijih svetskih hemičara mlađe generacije je Čačanin

2
1414

ČAČAK – Dvadesetpetogodišnji Čačanin Uroš Todorović važi za jednog od uspešnijih hemičara mlade generacije u svetu, a to potvrđuje činjenica da se među više od 20.000 polaznika jednog kursa iz celog sveta uvrstio u pet najboljih.

Foto: MNA/Privatna arhiva

Zajedno sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vijetnama, Perua, Filipina, Letonije i drugih zemalja svoje ideje i dostignuća predstavio je u prestižnim naučnim časopisima, dnevnoj štampi, ali i na japanskoj nacionalnoj televiziji (NHK).

Uroš, rođen u Čačku 1995. godine, iako je u Gimnaziji bio društveni smer, posebnu ljubav imao je prema hemiji.

Sa opštinskih, regionalnih i republičkih takmičenja donosio je brojna priznanja i nagrade, a u drugoj godini srednje škole uključio se u program naučno istraživačke ustanove u Petnici, podsećaju iz Udruženja Čačana u Beogradu.

Po završetku srednje škole upisao je i sa uspehom završava akademske studije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao jedan od najboljih studenata.

Foto: MNA/Privatna arhiva

Tokom studija dva puta je po četiri meseca boravio na studijskim putovanjima u SAD, prvi put na Univerzitetu u Arkanzasu, a drugi put u Ilinoisu.

Po povratku sa dalekih putovanja tokom studija se bavio naučnim radom u laboratorijama Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Radio je i kao instruktor u istraživačkoj ustanovi u Petnici želeći time da lična iskustva i saznanja prenese mladim talentima.

Svoja znanja i nove ideje iz oblasti primene nukleinskih kiselina DNК i RNК, kao nosilaca naslednih osobina i njihovo prevođenje u proteine na nove načine, izložio je čuvenom japanskom profesoru Esugiu Motonari, gde je u Кjotu, na poziv ovog naučnika, boravio nešto više od tri meseca.

Po završetku studija odlučio je da od brojnih poslovnih ponuda istraživačkih centara iz Japana, SAD i nekih drugih zemalja, izabere da svoju profesionalnu naučnu karijeru iz oblasti DNК i RNК počne da gradi u jednoj od najbolje opremljenih laboratorija na prestižnom Univerzitetu u Beču.

Foto: MNA/Privatna arhiva

Već posle nekoliko meseci boravka u austrijskoj prestonici izražava vidno zadovoljstvo prijemom i uslovima rada.

Hemija, kao formula života i samostalan naučno istraživaki rad, po svemu sudeći postaju ispunjenje i njegovog dugogodišnje sna i pravi smisao budućeg života tako da Uroš trenutno živi i radi u Beču.

Udruženje Čačana u Beogradu navodi da je ponosno što je, kao i mnogo puta do sada, grad na Moravi podario mladog čoveka na koga svi zajedno treba da budemo ponosni, nekoga o kome ćemo kako stvari stoje u budućnosti još dosta čuti.

Nadamo se da će se u jednom trenutku stvoriti uslovi koji će omogućiti da ovakvi srpski vanserijski talenti velikom većinom žive i rade u Srbiji obezbeđujući time sebi i svojoj domovini napredak i prosperitet – kažu u udruženju.

Izvor: MNA

Prethodni članakČačanskoj firmi potrebno pet radnika
Sledeći članakVažna pobeda Železničara protiv Piroćanaca

2 KOMENTARA

 1. BRAVO ZA UROSA !
  DOBRO DA SE NAŠI TEHNIČKI FAKULTETI
  POTVRDJUJU U SVETU DA JOŠ UVEK IMAJU
  KAPACITET ZA DOBRU PRIPREMU , NA NASTAVAK
  NAUČNOG RADA .
  UROŠE , SVE ČESTITKE I PUNO USPEHA
  U DALJEM RADU I PUNO RADOSTI I SREĆE
  U PRIVATNOM ZIVOTU

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here