Jelena Dramićanin predstavila nagrađeni roman “Studen kamen“ u svojoj osnovnoj školi

0
274

ČAČAK – Predstavljanje svog prvog i odmah nagrađenog romana „Studen kamen“, Jelena Dramićanin doživela je tamo gde je želela – u svojoj osnovnoj školi.

U četvrtak, 28.novembra u Osnovnoj školi „Filip Filipović“ predstavljen je roman nekadašnje učenice ove škole a sada profesorke književnosti u Medicinskij školi u Čačku. Pozni jesenji dani jesu pravo vreme za čitanje i književno druženje. To se potvrdilo i te novembarske večeri kada su veliku kancelariju ispunili ljubitelji knjige i Jelenini prijatelji i kolege.

Program je vodila Olivera Labudović, profesor srpskog jezika u školi, nekadašnja Jelenina razredna što je ovom susretu dalo posebnu draž. Bilo je dirljivo čuti iskrene i tople reči kojima je Jelena Dramićanin nagradila ne samo svoju omiljenu profesorku i razrednu, već i sve ostale profesore i saborce za lepu pisanu reč.

O romanu „Studen kamen“ pored Olivere Labudović i same autorke govorila je i Jovana Topalović, takođe profesor srpskog jezika u školi „Filip Filipović“. Jovana je istakla sve vrednosti ove neobične knjige – univerzalnost teme, posebnu strukturu, izmaštane likove, bogatstvo jezika, svevremensku poruku. Najviše se zadržala na simbolici kamena, studen-kamana: stamenost, postojanost, sigurnost, čistota, probudivši tako u prisutnima ne samo čitalačku radoznalost, već i ono iskustveno zadovoljstvo zbog bliskosti sa ovim arhetipskim motivom. I naravno, ohrabrila publiku da zaroni u ovu knjigu kao u nešto svima poznato na ovim prostorima, na „brdovitom Balkanu“.

Na predstavljanju prvog romana Jelene Dramićanin mogli smo čuti od voditelja programa i same autorke koji su motivi i uzori za nastanak njenog prvenca. Jelena posebno ističe ulogu učitelja i nastavnika u osnovnoj školi kao izrazito heterogenoj sredini i najburnijem periodu odrastanja. To svakako nama nastavnicima daje dodatne motive i satisfakciju za bavljenje ovim teškim i odgovornim poslom – kaže Aleksandar Delić, profesor geografije.

Izuzetno veče. Prezentacijom romana uspeli su da zagolicaju maštu i navedu nas da ga pročitamo sigurni unapred da ćemo u čitanju uživati – rekao je Dejan Đelić, informatičar i profesor građanskog u školi.

I na kraju, izlaganja su bila sadržajna i neposredna, praćena nenametljivom muzikom učenika Milana Roljevića, publika blagonaklona i istinski zainteresovana, rečju- uspešno.

Neka se Jelena nadahne našim dobrim željama i neka joj i budući romani budu uspešni – poruka je njenih bivših profesora.

Milica Stanojčić, prof.

Prethodni članakSmanjen broj divljih deponija na teritoriji Čačka
Sledeći članakU poslednjih četvrt veka u Moravičkom okrugu 46 HIV pozitivnih, 14 umrlo od AIDS-a

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here