Jeremić: Ne bi me čudilo da Ponoš pokuša da izvuče neke ljude iz Narodne stranke

1
355
Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ga ne bi čudilo da njegov nekadašnji saradnik Zdravko Ponoš pokuša da „izvuče neke ljude“ iz te stranke.

To navodi imajući u vidu “način na koji je obezbedio predsedničku kandidaturu“.

Njegova kandidatura je lansirana na način koji je po meni sa one strane političke etike i elementarnog dostojanstva… Sa Zdravkom Ponošem sam poslednji put razgovarao na sastanku koalicije krajem januara, kada sam mu čestitao na kandidaturi i rekao da ću predložiti Predsedništvu Narodne stranke da je podrži, uprkos tome kako je u javnosti nametnuta – rekao je Jeremić u intervjuu listu Danas.

Jeremić je dodao da je zapanjen Ponoševom izjavom da “ne zna da li je Jeremić glasao za njega“, jer je na dan izbora na društvenim mrežama pozvao sve da to učine, a Ponoš to podelio svojim pratiocima.

Sve što na to mogu da kažem je da svako polazi od sebe i da je karakter sudbina. S obzirom da je iza nas gotovo dve decenije saradnje, o našim odnosima radije ne bih govorio u javnosti. Ne verujem da je Ponoš učešćem na ovim izborima ispunio svoje političke ambicije – naveo je Jeremić.

Na pitanje o rezultatima izbora, Jeremić je odgovorio da iako će Narodna stranka pojedinačno imati više narodnih poslanika od bilo koje druge stranke opozicije, rezultatima ne može biti zadovoljan niko ko se nadao kraju režima i početku uspostavljanja normalnog demokratskog poretka u Srbiji nakon izbora.

Jeremić je dodao da su neki opozicioni prvaci “neprestano bombardovali javnost“ istraživanjima javnog mnenja po kojima je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije projektovana na više od 25 odsto na republičkom nivou, a drugi krug predsedničkih izbora u domenu ostvarivog, ukoliko se postigne određena izlaznost.

Na osnovu tih istraživanja su donošene odluke o kandidatima, kvotama i nosiocima lista, kao i temama i načinu vođenja kampanje. Svako ko je dovodio u sumnju kvalitet ili integritet tih istraživanja, proglašavan je za neprijatelja opozicije. Pokazalo se, međutim, da je po sredi bila manipulacija – svesna ili nesvesna – rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su “u konačnici kampanje partneri iz Stranke slobode i pravde u potpunosti preuzeli upravljanje i samostalno odlučivali o tome ko treba da predstavlja koaliciju na RTS, kakve su reklame potrebne, ko će govoriti na završnom skupu i slično“.

Uprkos velikom nezadovoljstvu značajnog broja naših članova i aktivista, od kojih su mnogi bili nekorektno, ponekad čak i bahato, tretirani na terenu, nismo dozvolili da se to prelije u javnost, sačuvali smo pribranost i savesno odradili posao – rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da predsednik SSP Dragan Đilas ni sa kim iz koalicije nije prethodno konsultovao o odlasku na sastanak sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem.

Rekli smo mu da to nije dovoljno promišljen korak i savetovali ga od toga odustane, ili da barem sačeka dok ne budu proglašeni konačni rezultati beogradskih izbora. Nije hteo ni da čuje. Zaista mi nije jasno čemu tolika žurba i kakav to legitimitet Vučić i Đilas imaju da razgovaraju o razrešenju ‘krize u Beogradu’ koju su proglasili – upitao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će SNS i SSP po svoj prilici zajedno imati većinu odbornika u gradskoj skupštini, ali ako svoj legitimitet na tome zasnivaju i stoga se dogovaraju šta i kako dalje u Beogradu, onda je po sredi de fakto tehnička koalicija te dve stranke na nivou grada, koja “može da odluči da su nam potrebni novi izbori ili bilo šta drugo“.

Narodna stranka neće biti deo te koalicije, niti učestvovati u zaobilaženju institucija i izigravanju narodne volje. Nije narod u Beogradu glasao za to da se Vučić i Đilas posle izbora dogovaraju oko sudbine prestonice na Andrićevom vencu i to pre nego što su svi glasovi izbrojani i utvrdila se konačna raspodela mandata – rekao je Jeremić.

Upitan o svojoj izjavi da se kroz medije plasiraju lažne vesti o raspuštanju četiri odbora Narodne stranke zbog učešća u Ponoševoj kampanji, Jeremić je odgovorio da nije prvi put da se u medijima sistematski plasiraju dezinformacije o događanjima u Narodnoj stranci, sa ciljem da se “stvori utisak o nekakvim našim unutrašnjim previranjima“.

Izvor: Danas

Prethodni članakDeo grada oko hotela “Morava“ bez struje do 17 sati
Sledeći članakU ponedeljak počinje prodaja karata za utakmicu Borac – Zvezda

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here