Jerotijević: Ovogodišnji osmaci su generacija Tri Z – zbunjenih, zaplašenih i zabrinutih

5
1141

ČAČAK – Vesna Jerotijević, rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) oglasila se povodom polaganja završnog ispita svršenih osnovaca.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Generacija Zumera je demografska grupa koja dolazi posle Milenijalaca. Još nije utvrđen precizan opseg kada Generacija Z počinje ili se završava, ali demografi i istraživači obično uzimaju vremenski raspon od kraja devedesetih do ranih 2010-ih. Značajna karakteristika ove generacije jeste rasprostranjena upotreba interneta od ranog detinjstva.

Smatra se da se dobro snalaze sa tehnologijom, a da je interakcija na sajtovima društvenih mreža značajan vid njihovog druženja. Pojedini analitičari smatraju da je odrastanje u Svetskoj ekonomskoj krizi, ovoj generaciji dalo osećanje uznemirenosti i nesigurnosti.

Ova generacija osmaka, 2007. godišta, uznemirena je i nesigurna više od ostalih Zumera, jer u naredna tri dana, 27, 28. i 29. juna, polaže završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu. Panika oko polaganja male mature sve je veća, pa ne čudi što su pored osnovaca, uspaničeni i njihovi roditelji. Zbog serije dojava o bombama za 60 procenata smanjen je broj škola u kojima će se održavati završni ispit, čime su učenici dovedeni u neravnopravan položaj. Dok će jedni odlučujuću utakmicu za upis u željenu srednju školu igrati na domaćem terenu, drugi gostuju u obližnjim ili daljim školama, pred publikom koja čak i nije gostujuća. Vrhunski sportisti znaju koje su prednosti domaćeg terena, dok je ministru Ružiću najvažnije da se na regularan način završi školska godina, kojoj je već ,,sviran“ produžetak, i to ne samo na završnom testu za osmake, već i kada su u pitanju prijemni ispiti na fakultete.

Generacija Z više je nego zbunjena, zaplašena, zatečena…

Ministar ističe da je tajnost najvažnija, da su testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i da će biti odvezeni na lokaciju u pratnji policije, tako da svi moraju da učestvuju pod jednakim uslovima, koji već u samom startu nisu jednaki za sve. Zbog serije dojava o bombama u školama, postoji operativni plan polaganja male mature u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Škole će biti pregledane, a biće organizovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti školske objekte. Izgleda da će ove školske godine na završnom ispitu osmaka najviše obaveza imati policajci, umesto nastavnici i đaci.

Školski mejlovi biće van operativnog sistema, tako da dojava neće biti, tačnije, škole ih ne mogu primiti. Znači da sve se svodi na to, da kada ne stigne mejl, ,,Ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo“. Poruka tri mudra majmuna koju ceo svet razume, ali postoje brojne interpretacije simbolike mističnih majmuna i maksime koju personifikuju, među kojima je i ona da predstavljaju moralnu vertikalu dobrog uma, govora i delovanja. Na Zapadu ova fraza često ima negativnu etičku konotaciju i označava osobe i situacije gde se gleda kroz prste onima kojima se ne bi smelo. Sam izraz i majmuni često se koriste za označavanje situacije u kojima se odgovorni odriču moralne obaveze i ignorišu ili se prave da to čine.

Generaciji Z, baš se ne da, bar kada je mala matura u pitanju. Godinama unazad od ,,Afere grudnjak“ do akcije ,,Bomba“, mala matura pada na ispitu. Izgleda da naš obrazovni sistem još nije zreo za ispit zrelosti, kako veliki, tako ni mali.

Dragi Zumeri, uzdamo se još jedino u vas! Svet koji vam ostavljamo pun je ludila, straha i neznanja. Od danas, pa nadalje, morate ga popravljati, srećno vam bilo!

Vesna Jerotijević, rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS

Prethodni članakDevetnaest medalja za bicikliste Borca na Prvenstvu Srbije
Sledeći članakČetvorica drugova biće sahranjeni u dva dana na Gradskom groblju u Čačku

5 KOMENTARA

  1. Vas je posao kao prosvetnog radnika da ih kroz obrazovanje naucite sta je nauka,cinjenice…Da im date odgovore na pitanja…Da im objasnite…E da i nemojte da kukate da su male plate,prosvetar se ne postaje zarad kapitala…

  2. Da moja ćerka, po Jerotićevoj, ne spada u ova tri Z znači polaže maturu, ne bih ni čitao ovaj tekst. I grdno sam pogrešio. Ako nam ovakvi stručnjaci kroje prosvetu teško nama, teško deci, teško državi. Malo je reći BLAGI UŽAS. Šta je htela da kaže? Lično nisam glup, nisam neobrazovan ali ne ide u glavu.

  3. Pokusaj pisanja nekog clanka bez poente i sustine, vise u svrhu samopromocije. Pitajte nekog od kolega u skoli doticne koliko je uvazavaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here