Jezičke zavrzlame u Zablaću: Zašto su sela španska, a posao Sizifov?

0
463

ČAČAK – Ogranak Gradske biblioteke u Zablaću i OŠ „Vladislav Petković Dis” organizovali su javni čas pod nazivom „Jezičke zavrzlame”. Događaju su prisustvovali učenici, prosvetni radnici, ali i publika zainteresovana da sazna više o sopstvenom jeziku i greškama u svakodnevnom govoru.

U programu su učestvovala 24 učenika starijih razreda – članovi zajedničke bibliotečke sekcije škole i ogranka, koju vode Zorica Đaković, nastavnik srpskog jezika i Dubravka Ilić, bibliotekar u ogranku. Ideja o održavanju ovakvog časa nastala je tokom održavanja brojnih edukativnih radionica u ogranku (na teme promocije čitanja, preporučivanja knjiga vršnjacima, pravilnog govora i pisanja) i sa željom da što više mladih sazna ovakve informacije.

Osim video-prezentacije na kojoj su prikazane najčešće greške u pisanju ili izgovaranju pojedinih reči: radio, avion, odeljenje i dr, publici su na zanimljiv način, u petnaestak skečeva, predstavljene ustaljene fraze koje se svakodnevno koriste, a malo ko zna kako su nastale.

Zašto su sela „španska”, posao „Sizifov”, suze „krokodilske”, a slama „Alajbegova”? Kako David pobeđuje Golijata i to baš u „našoj školi”? Kada kažemo da je nekome „upala sekira u med” ili mu je neko učinio „medveđu uslugu”? Zašto baš „Ahilova peta” ili je neko zbunjen, kao da je „sa kruške pao”?

Objašnjenja su dali učenici u zanimljivim dijalozima i uz odličan scenski nastup, koji je izazvao smeh i burne aplauze publike, koja je odlično ocenila čas, a mnogi su poželeli da još jednom čuju gde se i kako greši i kako se pravilno govori i piše.

Moto ovog i nekih budućih programa na slične teme su reči naše poznate književnice Isidore Sekulić: „Razvijen jezik, to je biće i krv naroda, to je maksimala onoga što jedna kultura ostavlja i daje”.

Javni čas u Zablaću pokazao je koliko se uspešno i na zanimljiv način, osim u školskim klupama može učiti i u Biblioteci, i koliko je saradnja ove dve ustanove važna za obrazovanje mladih.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMilanovačko pozorište o prebijanju mladog glumca: Da grad ne bude igračka lokalnih moćnika i njihovih sinova
Sledeći članakMeštani Velike kolonije: Gradonačelnik nam je obećao pomoć, bićemo uporni

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here