Jolović: Treba nam još heliodroma

0
232

ČAČAK – Na području Moravičkog okruga postoje dva helidroma, u Guči kod Hotela „Zlatna truba“ i „Takovo“ u Gornjem Milanovcu, a u narednom periodu bi ih moglo biti izgrađeno još.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, sagledavajući potrebe razvoja vazdušnog saobraćaja u zemlji, pokrenuo je akciju registracije i otvaranja helidroma u svim upravnim okruzima.

Cilj otvaranja helidroma je omogućavanje bezbednog sletanja i poletanja helikoptera na području okruga za sve vrste nekomercijalnog letenja, sve vrste posebne delatnosti u vazdušnom saobraćaju koje se obavljaju uz naknadu, potrebe državnih organa, hitnih medicinskih i drugih intervencija, kao i pomoć i spašavanje stanovništva u vanrednim situacijama.

Troškovi inicijalnog pregleda potencijalnih lokacija, pregled dokumentacije, postupak izdavanja saglasnosti za korišćenje helidroma i sva druga stručna pomoć biće finansirani iz budžeta Direktorata, dok će jedinica lokalne samouprave, drugo pravno ili fizičko lice, preuzeti na sebe troškove izvođenja građevinskih radova i održavanja helidroma.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović, smatra da je za okrug ovo značajno pitanje kada je reč o razvoju vazdušnog saobraćaja, posebno u slučaju hitnih medicinskih i drugih intervencija, kao i pomoći u spašavanju stanovništva u vanrednim situacijama.

To nisu velika ulaganja jer helidromi za manje helikoptere mogu biti na travnatim, betonskim i asvaltnim lokacijama sa bezbednim prilazom prečnika od najmanje 20-tak metara, a za javni prevoz zahtevi i ulaganja su nešto veći – rekao je Jolović.

Zbog toga, on je zatražio od sve četiri lokalne samouprave da, ukoliko su prepoznali potrebu da se na njihovom području izgradi i registruje helidrom, odrede potencijalnu lokalciju (ili više lokacija), nakon čega će ovlašćena lica Direktorata izvršiti preliminarni pregled potencijalnih lokacija i u saradnji sa okrugom i lokalnim samoupravama usaglasiti dalji tok aktivnosti.

Zahtev za izgradnju helidroma mogu podneti i sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica, ukoliko su spremni da obezbede lokaciju, isti grade i održavaju odnosno njime gazduju u skladu sa propisima.

Izvor: MNA

Prethodni članakBrnabić: Do kraja godine u Lučane ćemo uložiti 400 miliona
Sledeći članakParezanović: Nema tužbe koja će me sprečiti da govorim o nedelima i lopovluku Đilasa i Obradovića

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here