Još jedna klupa za dojilje u Čačku

2
1417
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja, a u okviru realizacije projekata populacione politike Vlade Srbije, u Čačku je postavljena još jedna klupa za dojilje, takozvano “Mamino mesto za dojenje”.

Ovim je pokazano koliko je ovo važna tema u oblasti populacione politike.

U Čačku je do sada postavljeno šest klupa za dojilje i to u gradskom i skejt parku, zatim u parku kod Železničke stanice, kod dečijih igrališta na Ljubić keju, kao i kod restorana Lovac.

Svi mladi bračni parovi, a pogotovo majke koje doje decu, pored porodične podrške moraju imati i društvenu – istakla je predsednik Saveta za populacionu politiku Čačka i član Gradskog veća Slavica Dragutinović.

Prema njenim rečima, postavljanjem ovih klupi cilj je da se pokaže kako majke mogu da doje svoje bebe baš tamo gde je njima najpotrebnije.

Dragutinović je rekla da se u poslednje vreme beleži sve više trećerođene dece, dodajući da finansiranje mera, kao i podrška društvene zajednice ima odgovor kod sugrađana.

Doktor Stefan Veljović ističe da su prednosti kod prirodnog dojenja – pravilan rast i razvoj, smanjenje alergija, proliva, emocijalna povezanost sa majkom, smanjenje oboljenja…

Prednosti za majku su smanjenje krvarenja nakon porođaja, osteoporoze, malignih oboljenja. Prednosti za porodicu su lako dostupnost hrane, ušteda vremena, jer ova hrana ne mora da se sprema, a tu je i uspostavljanje skladnih porodičnih odnosa – objasnio je Veljović.

Viša medicinska sestra Ana Petrić izjavila je da je u prvih pola godine, na osnovu 362 anketirane mame, utvrđeno da 231 isključivo doji u prvih 15 dana, a da 131 sa jednom ili dve dohrane u toku dana.

Zvezdana Dobrosavljević, master biolog i master ekolog, kaže da je važno da se mame, u periodu dojenja beba, izbalansirano hrane, ali i da imaju umerenu fizičku aktivnost.

Poželjeno je bavljenje nekim sportom bar dva puta nedeljno i neke studije pokazuju kako treniranje nakon porođaja nema negativan uticaj na kvalitet i kvantitet mleka – objasnila je Dobrosavljević.

Izvor: MNA

Prethodni članakPoziv dobročiniteljima da pomognu da se porodici Čubrić izgradi nova kuća
Sledeći članakNosiocu Partizanske spomenice iz Donje Gorevnice uručeno odlikovanje Vladimira Putina

2 KOMENTARA

  1. Valjalo bi i neku korpu za odpadke postaviti , da ne bi narod bacao odpad po parku.
    Tražio sam barem jednu da nadjem , ali nisam uspeo.

  2. Zzezdana D , master biolog i ekolog kaze da ne za dojice zdravo da treniraju. Pa ljudi, gde ide ovaj svet? Jel ovo ozbiljno sto je ovde napisano?
    Po kom osnovu ne ta Zvezdana davala izjave za nesto sto ne napravljeno od narodnih para? Po osnovu sto je na svakom stastanku sns-a? Gde radi doticna? Koliko ima iskustva ? Po kom osnovu ona moze da daje savete i sudove?
    Ljudi, za sta imamo lekare? Dr.Dragutinovic treba malo ozbiljnije ovo da radi, ipak je ona ozbiljna zena i lekar.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here