Julka Marinković o postavljanju skulpture Olge Jevrić: Mladi Čačani odrastaće uz monumentalno umetničko delo

7
483

ČAČAK – Julka Marinković, muzejski savetnik Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ i kustos projekta izvođenja skulpture Olge Jevrić “Raspon u tenziji“ u javnom prostoru, smatra da je postavljanje ovog monumentalnog umetničkog dela od nemerljivog značaja za grad Čačak, a pre svega za mlade naraštaje.

Foto: Milenko Savović

Svako monumentalno umetničko delo kada se izvede u prostoru je događaj za sebe. Njegov značaj je u tome što će mlađi sugrađani odrastati uz umetničko delo koje predstavlja izraz harmonije i sklada. Upravo ono što mali Atinjani imaju dok gledaju obrise Akropolja, ili mladi stanovnici Njujorka kada gledaju skulpture Henrija Mura i Žana Arpa, ili mladi Parižani kada se igraju sa Rodenovim skulpturama. Od ove sedmice mladi Čačaki dodirujući i gledajući skulpturu Olge Jevrić “Rapon u tenziji“ imaće priliku da odrastaju uz umetnost. To je veliki doprinos ovog projekta koji je započeo 2020. godine na Memorijalu Nadežde Petrović i posle godina truda i napora, a najviše zahvaljujući “Prestonici kulture Srbije – Čačak 2023“, uspeli smo sve ovo da realizujemo – istakla je ona.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTežak udes na Ibarskoj magistrali u Stančićima, povređeni dete i žena
Sledeći članakSkoro sasvim obična PriČA: Prvo festivalsko veče u Čačku (FOTO)

7 KOMENTARA

  1. Ahahahahaha kako je presmesno citati komentare svakolikih „poznavalaca umetnosti“ u ovoj jadnoj ocerupanoj kasabi.
    Svi kulturno osvesceni, ali zato grad nikad prljaviji, pun smeca, kanali zacepljeni, vecina ne zna ni ono osnovno izvinite, hvala, dobar dan, dovidjenja…
    Nidje veze vam je bas bacio/la odlicnu koskicu oko koje se glodjete

  2. Pa ovi stvarno nisu normalni… porede s Akropoljom ovo ništa. Šta je ovo? Šta predstavlja? I koji će nam klinac? Ti mladi koji će odrastati uz ovo čudo, neće ga ni primećivati jer stalno gledaju u telefon, a i roditelji su im toliko siromašni u ovom zlatnom dobu da im „umetnost“ ne pada ni na pamet.

  3. Eo monumentalno nas zabole uvo za gomilu rdje i krsha
    Mogli ste necim da ulepsate grad a ne da postavljate ovo inkojekakve cekice kod Rode, ko da smo u Aleksincu pa imamo rudnik

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here