Kako će ovogodišnje vrućine uticati na rod voća?

0
605

ČAČAK – U Moravičkom okrugu rod voća je dobar, kažu za Novu ekonomiju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) u Čačku.

Voćare koji imaju obezbeđeno navodnjavanje na svojim plantažama ne treba da brinu vremenska prognoza i aktuelne vrućine, navode agronomi.

Trenutno stanje je dobro, u toku je berba maline, potom sledi i berba kupine, bere se i borovnica. U suštini, za sada je dosta dobro stanje, možda je nešto slabiji rod jabuke, a ostalo je dobar rod – kaže za Novu ekonomiju agronom Snežana Dragićević Filipović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku.

U vezi sa visokim temperaturama, kako objašnjava, treba imati u vidu da su se ozbiljni voćari već obezbedili. Svi oni imaju sisteme za navodnjavanje.

U ovom periodu je neophodno navodnjavanje, to mora sada da se odrađuje, visoke su temperature, rod je dobar, tako da bi bio dobar i kvalitet roda, mora da se intenzivno navodnjava – dodaje Dragićević Filipović.

Prema njenim rečima, kod navodnjavanja malina, u periodu berbe preporučuje se i sistem orošavanja, jer biljkama treba da se obezbedi vlaga, kao i da se poboljša kvalitet plodova.

U ovom periodu se primenjuje i navodnjavanje ‘kap po kap’, jer malina ima dosta plitak koren, kao i orošavanje – napominje sagovornica portala.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, trenutna akontna cena maline u okolini Arilja u Ivanjice, kao i u okolini Užica, prošle nedelje bila je 510 dinar za kilogram, dok je u Mačvi i Valjevu to voće plaćeno preko 600 dinara za kilogram.

Ta razlika u ceni kod malinara izaziva nezadovoljstvo, jer su ove godine porasli troškovi proizvodnje, pre svega goriva i veštačkog đubriva.

U Arilju i Ivanjici, kraju koji je srce proizvodnje domaće maline, dnevnice za berače kreću se od 4.000 do 5.000 dinara.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakJoš danas “pakleno“, a onda temperatura u padu, u petak pravo osveženje
Sledeći članakKarusel 22: Muzički Svetionik u vremenu mraka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here