Kako efikasno rešiti gljivičnu infekciju nokta?

0
990
Foto: Pexels

Gljivična infekcija nokta je možda i najčešća bolest koja napada naše nokte, kako na stopalima tako i na rukama. Uzroci nastanka infekcije su različiti: može se javiti nakon fizičkog oštećenja ili udarca, ukoliko su šake ili stopala u čestom kontaktu sa vlagom/vodom, a pošto su veoma zarazne najčešće se prenose kontaktno preko pribora za manikir/pedikir, obuće ili direktnim kontaktom zbog čega se lako prenose sa jednog na ostale nokte. Infekcija se sporo širi, u početku gotovo neprimetno, a samom širenju i napredovanju pogoduje vlažna i mračna sredina, kao i smanjena cirkulacija ili pad imuniteta osobe.

Vidljive promene na noktu započinju sa pojavom beličaste ili žućkaste mrlje. Vremenom, kako infekcija napreduje oštećenja postaju vidljivija. Nokat postaje sve tamniji i menja boju od žućkaste ka braon. Tekstura zaraženih noktiju se menja, dolazi do zadebljanja, nokti postaju krhki, lomljivi i listaju se. Takođe, može se javiti i neprijatan miris ili neugodan bol. Dalje napredovanje infekcije može dovesti čak i do toga da nokat otpadne.

Iako sporo napreduju, ove gljivice su jako uporne i teško je otarasiti ih se, a verovatno najefikasnija metoda za njihovo uklanjanje je lasersko uklanjanja gljivica na noktima gde se pomoću ND:Yag lasera i specijalnih nastavaka uspešno eliminišu gljivice. ND:Yag laser emituje kratke svetlosne impulse određene talasne dužine (boje) koja se poklapa sa pigmentom (bojom) gljivica. Na taj način, laserski snop deluje samo na gljivice koje pod dejstvom toplotne energije zraka bivaju uništene, ne oštećujući pritom okolno tkivo. Sam tretman je bezbolan i ne zahteva nikakvo vreme oporavka tako da se možete regularno posvetiti redovnim aktivnostima.

Procedura tretiranja infekcije podrazumeva seriju od 4 tretmana laserskog uklanjanja gljivica. Tretmani se obavljaju u striktnim vremenskim razmacima od 7 dana. Nakon obavljene serije tretmana, započinje period oporavka nokta. Inficirano i oštećeno nokatno tkivo se ne regeneriše, već postepeno novoizrasli delovi nokta menjaju zaražene delove koji se povremeno odstranjuju.

Kod uznapredovalih slučajeva infekcije, kada je ista dugo prisutna i kada je nokatna ploča prilično oštećena, može biti potrebno da se proces ponovi nakon par meseci. Iz tog razloga, važno je da se početak lečenja ne odlaže, jer ove gljivice neće nestati same od sebe, a posledice po nokat se sa vremenom samo povećavaju.

Tretmane laserskog uklanjanja gljivica na noktima možete brzo i efikasno obaviti u Laserskom centru Adriatique koji se nalazi na Banovom Brdu u Beogradu, a više o samom tretmanu i cenama možete pronaći na sajtu adriatique.rs .

PR TEKST

Prethodni članakDveri Čačak: Sva porodilišta u Srbiji moraju biti kao hoteli sa pet zvezdica
Sledeći članakLuk Blek dobio glasove publike iz samo četiri države

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here