Kamate padaju, ali ne i rate kredita: Rate bi od januara mogle da budu čak i veće

0
1663

Konačno se nazire trend pada kamata, kako u Evropi, tako i u Srbiji. Pada i euribor. Ipak, brojnim korisnicima kredita rate od januara mogle bi da budu veće.

Euribor je kamata po kojoj evropske banke pozajmljuju novac. Na taj procenat i ovdašnje banke dodaju svoj profit, pa tako kreditiraju građane. Godinama je bio negativan, ali je 2022. krenuo njegov rast. S njim su znatno porasle i rate za kredite sa promenljivom kamatom.

Narodna banka Srbije je prošle jeseni zato ograničila maržu banaka za stambene kredite na 1,1 procenat.

Ograničenje traje do kraja godine, a u Narodnoj banci Srbije u odgovoru za Euronews Srbija podsećaju da je od starta bilo privremenog karaktera.

  • Mislim da ako ovo ostane ovako, a euribor do kraja godine padne na tri i po ili 3,4 odsto, da će to opet da bude prilično neprihvatljivo za građane, jer oni su se u prethodnom periodu zaduživali kada je čak euribor bio negativan i ovo im pravi ogromnu razliku – rekao je Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“.

Šta o svemu misli profesor ekonomije Veroljub Dugalić:

  • NBS kako je uvela tu meru, može i da je produži, ali ja ne mislim da je to trajno rešenje. Rešenje je porast opšteg standarda. Ako vi imate mesečna primanja 50.000 dinara, pa kolika je to mesečna rata koja je za vas prihvatljiva.

Iz Udruženja „Efektiva“ očekuju reakciju NBS.

  • Očekujem da NBS ponovo reaguje, ali bih onda očekivao da NBS reaguje na neki konkretniji način, a ne nekom ograničenom merom, kako bi naterala banke da ponude možda neku fiksnu kamatnu stopu, kako bi bila konkurentna kamatnim stopama koje daju banke u zemljama u okruženju – rekao je Gavrilović.

U Narodnoj banci Srbije su rekli da je preuranjeno govoriti na temu eventualnog produženja mere.

Najavljuju da će nastaviti da prate stanje i da će u slučaju bilo kog potencijalnog sistemskog rizika intervenisati.

Kolike bi rate mogle da budu od 1. januara?

Rata stambenog kredita na primeru kredita od oko 100.000 evra je pre skoka euribora koji se dogodio pre dve godine bila oko 410 evra, da bi u septembru prošle godine porasla na 670.

Ograničenjem Narodne banke Srbije ta rata je došla na 510 evra i toliko će se obračunavati do kraja ove godine.

  • Došlo je do preokreta u vođenju monetarne politike i euribor je krenuo da pada. Mi sad zaista ne možemo reći sa sigurnošću gde će on biti krajem godine. Pominje se oko 3,5, moglo bi možda najdalje da se spusti do tri odsto. Postoje i takva očekivanja, ali teško je poverovati da može da padne ispod tri odsto – rekao je za Euronews Srbija Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

On, međutim, navodi da bi, ako bi euribor pao do tri odsto, a ukinula se mera Narodne banke Srbije, rate skočile.

  • Rate se sad računaju po toj nekoj kontrolisanoj kamatnoj stopi od strane NBS na nekih 4,1. Znači, ona bi bila šest odsto, recimo tri odsto euribor plus tri odsto prosečna marža – rekao je Grubišić.

Dodaje da bi na primeru kredita od oko 100.000 evra rata mogla da bude negde preko 600 evra, odnosno 620 ili 630 evra.

On je naveo da je fiksna kamatna stopa uvek neka zaštita, ali da ona košta.

  • To je zaštita, zaštita koja vas košta, kao kad kupite polisu osiguranja. Ona vas negde košta, ali ako hoćete da ne razmišljate i da uopšte ne gledate te vesti i da ne brinete, da uvek imate istu ratu u evrima, to je fiksna kamatna stopa. Verujem da u proseku, ipak, uvek bolje prođete sa promenljivom – rekao je Grubišić.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakČačak 94 dobio novo pojačanje pod koševima
Sledeći članakPojedini mediji najavili radikalne promene u školama: Šta se zapravo menja od 1. septembra?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here