“Karusel“, dan drugi: Nastupi virtuoza na harmonici i klaviru

0
443

ČAČAK – Čačanin Boban Bjelić, virtuoz na harmonici, održaće solistički koncert i duo koncert sa pijanistkinjom Marijom Đukić, u okviru drugog dana muzičkog festivala “Karusel“, u utorak, 1. avgusta, u 21 čas u Velikoj sali Kulturnog centra u Čačku.

Boban Bjelić je rođen u Čačku, gde je završio Osnovnu školu „Ratko Mitrović“ i Osnovnu muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“. Čačak je za njega i dalje grad koji najviše voli i u kome provodi sve slobodno vreme, jer, kako kaže, u tom gradu je odrastao i stekao prava prijateljstva za koja je i dalje vezan.

Posle osnovnog muzičkog obrazovanja Boban Bjelić je završio srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“ u Beogradu, u klasi profesorke Vojislave Vuković Terzić. Diplomirao je i magistrirao studije harmonike na Ruskoj Akademiji muzike „Gnjesinih“ u Moskvi, u klasi prof. Fridriha Lipsa (1992). Na istoj akademiji diplomirao je opersko-simfonijsko dirigovanje u klasi prof. Pavela Landoa (1995).

Dobitnik je stipendije za mlade umetnike Fondacije „Ivo Pogorelić“.

Kao učenik srednje muzičke škole i kao student dobio je brojne nagrade na takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu, od kojihj su najznačajnije prva-specijalna nagrada na Saveznom takmičenju učenika i studenata muzike Jugoslavije i Laureat internacionalnog takmičenja za harmoniku „Grand Prix de l’Accordion“ u Francuskoj.

Kao solista i kamerni muzičar koncertirao je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Litvaniji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Engleskoj i Latinskoj Americi.

U ansamblu sa poznatim francuskim pijanistom Fransoa Rene Dišablom nastupao je širom Evrope.

Cap ferret music festival, Clasicue au Adagio, Musiq et Nature, Festival des Talliades, Balkan Trafik, Fisafest, Adriatico Mediteraneo,Temperada Internacional, Proleće u Moskvi, Rout-05, Dunau fest, Belef, Ring-Ring, Nomus, Interzon, Lent, Budvansko leto, Ohridsko leto, Sarajevska zima su neki od festivala na kojima je Bjelić koncertirao.

Kao solista nastupao je sa orkestrom Beogradske filharmonije, kamernim orkestrom Gudači Svetog Đorđa, Kamernim orkestrom Crne Gore, orkestrom Ruske akademije nauka “Borodin”, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Perua.

Snimao je za radio i televizijske stanice u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Belgiji, Italiji i Rusiji.

Profesor je harmonike u srednjoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ u Beogradu i predavao je na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti, Akademiji muzike u Temišvaru i Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Marija Đukić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića. Na tom fakultetu angažovana je kao redovni profesor na Katedri za klavir.

Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod prof. Alekseja Nasedkina ni u Sionu (Švajcarska) kod prof. Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt-Peterburgu (Rusija), na Konzervatorijumu Rimski-Korsakov, u klasi prof. Jekaterine Murine.

Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima Srbije, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj.

Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma.

Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe i u različitim kamernim ansamblima, kao član dua sa pevačima, flautistima, violinistima, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna.

Kao solista sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Doma vojske i Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran.

Snimala je za Radio Beograd.

Drugog dana “Karusela“, 1. avgusta, u 20 časova nastupaju Tihomir Stojiljković i Andrej Krstić, a u 21 čas Boban Bjellić i Marija Đukić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKoliko je kreditno zaduženje Čačka, a koliko ima novca na računu grada
Sledeći članakMotociklista iz Čačka vozio pod dejstvom kanabisa, amfetamina i metamfetamina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here